Gersli zöldséges pulykamellel

2010-05-03

sponsored links

Megismerkedtünk, a gersli ( árpagyöngy ) és én, és úgy tûnik, hogy a felületes ismeretségünk szoros barátsággá mélyült a hét végén :-) Eddig csak a sóletbe tettem gerslit, és eszembe se jutott, hogy máshogy is el lehet készíteni.

Utánaolvastam, kiderült, hogy  viszonylag jó a kalória és szénhidráttartalma, és a glikémiás indexe alacsony. Hyppokrates gyógyeledelének is nevezik
" megfigyelték, azokon a tájakon, ahol az árpa népeledel, ott kevés a szívbeteg. Az árpa-árpavíz nagy szerepet játszik a gyermek és a csecsemõ táplálkozásában. Árpalisztes ételek hatásosak a vérkoleszterin-szint csökkentésére. A római gladiátoroknak is rendszeresen kásaétele volt."


Úgy  gondoltam, hogy lehetne valamit fõzni belõle, ami kiválthatja a rizst, amit nagyon szeretek. ezért készült ez az egyszerû egytálétel..
Tulajdonképpen nincs is recept. A pulykamellet kockákra vágtam, a sárgarépát és a gyökeret karikára, kevés olajon megpároltam, majd felöntöttem vízzel. Tettem hozzá sót, borsot, sáfrányt, és puhára fõztem. Nem mertem együtt fõzni a gerslivel, mert nem tudtam, hogy mennyi a fõzési ideje. A vége felé tettem hozzá mélyhûtött kukoricát, zöldborsót és egy kevés apróra vágott petrezselymet.
Amikor minden megpuhult, egy szûrõkanállal kiszedtem a lábosból,  a lébe beletettem a gerslit, és puhára fõztem, majd belekevertem a kiszedett húst és a zöldségeket.
Reszelt sajttal megszórva, vagy anélkül is finom volt.








Folytats a blogon ... cukroskata.blogspot.com/2010/05/gersl...

sponsored links

Keres?s