Gazdag gyümölcskenyér
sponsored links
Hozzávalók (32 cm hosszú õzgerinc formához):
25 dkg vegyes aszalt/cukrozott gyümölcs
8 dkg mazsola
1 kisebb citrom leve
3 cl rum
1 rúd vanília kikapart belseje (vagy 1 csomag, 10 g Bourbon vaníliás cukor)
4 tojás
15 dkg puha margarin (vaj)
15 dkg cukor
28 dkg liszt
1 csomag (12 g) sütõpor
Tetejére: csokimáz (10 dkg étcsokoládé felolvasztva gõz fölött 1-2 evõkanál olajjal)
Vagy citrommáz:
15 dkg porcukor
1-2 evõkanálnyi finomra reszelt narancshéj
1-2 evõkanálnyi narancslé
2 kávéskanálnyi margarin/vaj
2 kávéskanálnyi tej
Elkészítés:
Az aszalványokat és a cukrozott gyümölcsöt felaprítjuk, megöntözzük a citromlével és a rummal, állni hagyjuk.
A tojások fehérjét kemény habbá verjük.
A tojások sárgáit a margarinnal, a cukorral és a vaníliapéppel krémesre keverjük. Hozzáadjuk a beáztatott gyümölcsöket, és a sütõporral elkevert, átszitált lisztet.
Végül óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjék habját is.
A masszát vajjal kikent formába simítjuk, és elõmelegített, 180 °C-os sütõbe tesszük, közepes bordaállásra.
Kb. 1 órát sütjük, tûpróbával ellenõrizzük. Ha már nem ragad a tészta, kivesszük, állni hagyjuk kb. negyed órát, és deszkára borítjuk. Így hagyjuk kihûlni.
A citrommázhoz az adalékokat vízgõz felett folyamatosan kevergetve összesûrítjük, és a süteményre öntjük.
A recept a Kiskegyed újság 2010/2-es számában jelent meg.
Az adalékokat a leírásomban valamennyivel csökkentettem az ott leírtaktól.
Nekem elég nagy õzgerinc formám van, 32-33 cm hosszú (úgy tudom a legnagyobb, amely háztartási célokra készül), de az eredetileg megadott mennyiségtõl csordultig lett a forma, vettem is le belõle, de még így is kicsorgott sütés közben legnagyobb örömömre. Lehet, hogy jobb hozzá a szögletes gyümölcskenyér forma, bár nem hiszem, az nagyobb lenne ûrtartalomra.
Amúgy a sütemény finom lett.