Gasztro ajándék tipp: rozmaring olaj házilag

2010-12-12

sponsored links

Én rendszeresen készítek ízesített olajakat házi használatra. Most is van a polcon paradicsomos-, medvehagymás-, rozmaring olajom.
Az igazán hozzáértõk szerint egy háziasszony polcán 3 féle olajnak kell lennie. Egy erõs, ütõs ízûnek (vörös husokhoz), egy közepesnek és egy lágynak. Ez utóbbiakat lehet pl. mandarinolajjal ízesíteni (vagy készen vásárolni), a süteménybe nagyon kellemes ízvilágot kölcsönöz.

A karácsony közeledtével egyik ajándékunk lehet az ízesített olaj. Mindig jó minõségú oliva olajat használjunk. A rozmaring olaj két féle képpen készíthetõ:

1. Nyáron friss rozmaringágat (természetesen alapos mosás, szárítást követõen) beleteszünk a közepes lágyságú olivaolajba, és decemberig érleljük. Ekkor van ideje kiadnia magából az ízét. Azonban így mégsem lesz erõs rozmaring ízû, csak enyhén lágy ízt kap az olaj. Aki ezt szereti, az így készítse.

2. Rozmaring ágakat beteszünk oliva olajba és hevítjük, nagyon lassan, hosszan, óvatosan. Nem szabad felforrnia, nem szabad kialakulni a buborékoknak, mert akkor már túlhevítettük. Ez egy kicsit macerás eljárás, azonban az eredmény miatt megéri évente egyszer szöszmötölni vele. Én legutóbb 2 liternyi olvia olajba tettem egy jó nagy csokornyi rozmaring ágat és három órán (!) keresztül melegítettem a villany fõzõlap 2-es fokozatán. (Persze ahány fõzõlap, annyi féle teljesítmény...) A végére a rozmaring "ledobja" a leveleit. Ezt leszûrtem és a fagyasztóba tettem pici dobozkába, hiszen sültekhez hozzáadva tökéletesen használható még.
Az olajat szép üvegekbe töltöttem (Metro áruházban 300-400 Ft-ért beszerezhetõ.) és kész is az ajándék! Ráadásul nem a karácsony elõtti sûrû napokat terheljük ennek elkészítésével, hanem hónapokkal elõbb is elkészíthetõ.
Sült husokhoz ajánlom elsõsorban, de grillezett zöldségkörethez is nagyon finom, illetve leheletnyi mennyiségben zöld saláta öntetében is kiadja az ízét.

Folytats a blogon ... mackokonyha.blogspot.com/2010/12/gasz...

sponsored links

Keres?s