Galusk?zzunk... Aranyban..
sponsored links
Egy kedves eml?k kapcsol?dik ehhez a recepthez. Valaha r?gen N. bar?tn?mmel n?ha tartottunk csajos napot. Elment?nk squasholni, majd be?lt?nk a szaun?ba ?s ut?na felment?nk hozz? egy kicsit besz?lgetni.
Az egyik ilyen alkalommal k?sz?tette ezt a csod?s ?dess?get, m?ghozz? ?gy, hogy m?r k?sz volt a t?szta, kiszaggatva v?rt, kelt a s?t?t s?t?ben, m?g haza?rt?nk, gyorsan megs?t?tt?k ?s neki is l?ttunk. R?gt?n el is k?rtem a receptet, s az?ta gyakran k?sz?tem. Kugl?f form?ban, ahogy ? tette akkor.
B?tran megosztom a kedves Olvas?val, hiszen nemr?gen a gyerekkori bar?tn?m is elk?rte a receptet, s azt ?rta, nagy sikere volt.
Aranygaluska
T?szta:
2,5 dkg porcukor
25 dkg liszt
2,5 dkg vaj
2 dkg ?leszt?
cs. s?
1 toj?s
1,2 dl tej - langyos
1 citrom h?ja
A sz?r?shoz:
11 dkg dar?lt di?
9 dkg cukor
reszelt citromh?j
kb. 20 dkg olvasztott vaj, vagy margarin
Sod? (ezt lehet h?gra f?z?tt van?iapudinggal helyettes?teni)
7 dl tej
1 van?lia
5 dkg cukor
4 dkg liszt
pici rum
A t?szt?hoz mindent ?ssze?nt?ttem - nem kell futtatni sem -, sim?ra gy?rtam, majd 30 percig pihentettem. 2 cm vastagra ny?jtottam a t?szt?t ?s kicsi pog?csaszaggat?val apr? darabokat, f?lholdakat szaggattam, s az alaposan kivajazott, kilisztezett form?ba kezdtem rakni. Meglocsoltam olvasztott vajjal, megsz?rtam a di?s kever?kkel, s j?hetett az ?jabb r?teg t?szta, vaj, sz?r?s. A tetej?t is vajjal, di?val z?rtam, majd betettem a bekapcsolatlan s?t?be ?jabb 30 percre - az se baj, ha tov?bb marad -, majd megs?t?ttem.
A sod?hoz a toj?st, cukrot, van?li?t kikevertem, hozz?tettem a lisztet ?s 1 dl tejet. A t?bbit felforraltam, majd ?vatosan - hogy ne legyen r?ntotta - a toj?sos kever?khez ?nt?ttem, v?g?l visszatettem az eg?szet f?ni, m?g sod? ?llag? nem lett. T?zr?l lev?ve ker?lt hozz? a rum - ez elhagyhat?.
Egy guly?sveles, frankfurti leves ut?n t?k?letes m?sodik fog?s, de kar?csonykor is kiv?l? ?dess?g, ha valaki nem mer neki?llni a bejglinek.
Pr?b?lj?k ki, elronthatatlan!