Galette de rois Vízkeresztre Pierre Hermé receptje szerint
sponsored links
Galette de rois-t minden évben sütök. Aki a sütemény eredetére is kíváncsi, javaslom, nézzen körül itt. Ha mégsem tenné, annyit elárulok, hogy szükség lesz egy kis porcelánfigurára vagy egy száraz babszemre, ez ugyanis egy szerencsejáték is. Aki megtalálja a süteményben, az lesz Vízkereszt királynõje és koronát érdemel.
A változatosság kedvéért Pierre Hermé receptjét választottam.. A leckerli ugyanis olyan finomnak bizonyult, ( 2 hétig puha maradt, az íze pedig minden eddig kipróbált mézes süteményt felülmúlt ) hogy most már bátrabban nyúlok a receptjeihez. Ez egy klasszikus galette de rois, tehát egy könnyû vaníliás krémmel dúsított frangipán (mandulakrém) töltelék, 2 leveles tészta réteg között. De sokféle módon ízesítik: lehet bele tenni almát, ananászt, csokoládét -további ötletek itt. Az ortodoxok, akik magukból kikelve tüntetnek az eredeti galette töltelék mellett, megvetik az újításokat. Az egyik kommentelõ ezt írta az egyik új hullámos galette készítõnek: Ezt a galette de roist én is ismerem. Almás lepénynek hívják. Ha már a frangipánt teljesen elhagytad belõle....
A recept látszólag bonyolultnak tûnik, de nagyon gyorsan elkészül. Az eredeti receptet ...