Galambica, avagy kékhátú galambgomba és társai. Galambgombák a konyhámban
sponsored links
A galambgombák közül több faj ehetõ, de a legkedveltebb, legjobb állagú a rugalmas, nem törékeny lemezû, masszívabb kékhátú galambgomba. A kékhátú galambgomba többféle kékes színárnyalatban is megjelenhet, sõt van zöldes hátú színváltozata is. A galambgombákat nem könnyû fajra pontosan meghatározni, a kékhátú azonban elég jól felismerhetõ rugalmas, nem törékeny lemezeirõl, színeirõl egy-két egyéb bélyegérõl. Néhány nemzetségbeli társa is biztonsággal gyûjthetõ, mint a dióízû galambgomba, a varashátú galambgomba, ráncos galambgomba.
A galambgombák kellemes, de nem erõs ízû gombák, állaguk miatt azonban sokan szinte jobban kedvelik õket, mint a fûszeres ízû vargányákat. Felhasználásuk változatos, sütve, fõzve, pirítva, párolva, grillezve is finomak. Én is nagyon kedvelem õket, bármikor becserélnék egy kosár vargányát egy kosár fiatal galambgombára. Nem szükséges sokáig sütni vagy fõzni õket, nincs erre elõírás, ha pedig fiatal termõtestek, akkor nem is igénylik ezt. De gombák ezek is, amit sokan nehezen emésztenek meg, tehát ajánlott inkább kevesebbet enni, és nem este belakmározni belõlük.
Gyûjtésük: Én keresem a fiatalokat, az öregebbek gyakran kukacosak és törékenyebbek, de minden egyes példányt érdemes ellenõrizni, és ha gyanús, kettévágva is megnézni a kukacszintjét. Természetesen tisztán, földes tönk nélkül kell szedni, mert a lemezek közé behulló talajszemcsék kiszedhetetlenek.
Feldolgozás: Tisztán szedve szinte csak a kalapok bõrét és tönköt szoktam mosni folyó vízben, óvatosan, hogy a lemezek közé ne menjen víz, de van, hogy a kalapbõrt le is húzom, persze teljesen nem lehet. Darabolás közben lehet ellenõrizni még belül is, és kivágni a sérült, rágott részeket.
Tartósításuk: Száríthatók, tartósíthatók olajban, más zsiradékban és galambgomba savanyúságként is. Elõfeldolgozás után, pl. hagymás zsíron lepirítva fagyaszthatók, de bevált nekem a gombatartósítás sós olajban, savanyúságként vagy sós lében is.
A saját gyûjtésû gombákat lássa szakellenõr!
Ami nálam készült belõlük:
receptek a kép alatti szövegre kattintva:
galambgombák zöldfûszerekkel, tükörtojással |
galambgombás, csípõs zöldpaprikás szendvics joghurttal |
Róka- és galambgombás, szamócás rozspirítós bruschetta-szerûen |
galambgombás rizottó szamócával |
galambgomba, rókagomba és vargánya ragu erdei szamócával |
Mezei iringós erdei gombaleves |
Galambgombák színesen fûszeres vajon, spenóttal, tojással, paradicsommal |
Róka- és galambgombák zöldségekkel és napraforgóval pirítva |
rántott galambgomba kalapok paradicsomsalátával, rizzsel |
Galambgombák vajon pirítva, citromosan, zsályásan, szõlõvel a nyár végi idõszakban |
galambgombás, pirított céklás, füstölt fetasajtos gombasaláta |
Róka- és galambgombás rukkolás bruschetta |
Színes gombaragu sajttal töltött friss kiflivel |
A saját gyûjtésû gombákat lássa szakellenõr!