Galagonyalekvár birssel, céklával
sponsored links
A fagyasztóban õrizgetett galagonyából végre sikerült lekvárt fõznöm. Kb. 5 kg volt, és már nagyon foglalta a helyet. Volt még kevés feldolgozásra váró birsalmám is, kb 1 kg, ez is belekerült. S mivel a birstõl színe elég gyenge lett, ezért két darab céklát is belefõztem. Így már szép színe lett. Finom és gyógyhatású lekvár lett.
A galagonyát külön felettem fõni egy teáskanál citromsavval, barnulás ellen, és hogy a terméshéj piros színét is jobban kioldjam. A birset félbevágva magházastól, héjastól, a céklát egészben külön-külön megfõztem. A galagonyát miután kezdtek szétesni a termések, botmixerrel megdolgoztam, majd átpasszíroztam. Hozzátettem magház nélkül, de héjastól a birseket és a meghámozott fõtt céklát. Ezekkel is pépesítettem, majd ismét fõzés, édesítés cukorral, de lehet mással is. Majd forrás után, kb. fél órás sûrítést követve (tovább nem vállaltam, mert mint egy vulkán, úgy mûködött az anyag és féltem, hogy ...