G?z?lt pisk?ta (cotton cake)
sponsored links
Tegnap frankfurti levest f?ztem, s mivel az egy gazdag, s?r? fog?s, csak valami s?tif?l?t terveztem be m?sodiknak. Mostan?ban s?r?n k?sz?tek pisk?tatekercset, mert r?j?ttem: ?gy legal?bb fogy a lekv?r. Mert am?gy nem, pedig mindig teszek el majdnem minden gy?m?lcsb?l p?r ?veggel. Nem vagyok nagy pisk?ta-rajong?, de tekercsnek szeretem, mert lehet kis mennyis?gben is csin?lni, ami egyszeri ev?sre elfogy. A minap pedig szembe j?tt velem a f?szen ez a recept, ?gy most meg is s?t?ttem. Val?j?ban ez az un. cotton cake, avagy jap?n vagy k?nai g?z?lt pisk?ta. ?ltal?ban kr?msajtot is tesznek bele, de ebben a vide?ban az nem volt, de ?gy is nagyon finom. Kicsit macer?sabb, viszont kik?sz?b?li a sima pisk?ta alaphib?j?t - ak?rmilyen j?l is van megs?tve -, ami a fojt?ss?g. Ebben a s?tem?nyban van vaj is, ?gy cs?ppet sem sz?raz, ?s olyan k?nny?, l?gy a t?szt?ja, hogy csak na. Nekem jobban ?zlik, mint a hagyom?nyos.
H?t, nem lett sz?p (pedig miel?tt kivettem, pont ?gy n?zett ki, mint a vide?ban, csak azt?n kicsit ?sszeesett), ellenben t?nyleg extra k?nny?, extra puha ?s nagyon finom. Legk?zelebb kipr?b?lom tekercsnek is, illetve ha tort?t s?t?k (ami ritk?n fordul el?, mert a hagyom?nyos tort?k?rt sem vagyok oda), ezt a receptet fogom el?venni. Most feleztem, ?s a kis, 15 cm ?tm?r?j? form?mra kalibr?ltam, ?gy csak 3 toj?sb?l k?sz?lt. (El is fogyott az utols? morzs?ig est?re.)
Hozz?val?k egy 15 cm ?tm?r?j? form?hoz:
3 toj?s
0,5 dl tej
5 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg van?li?s cukor
csipet s?
A tejben a vajat felolvasztjuk is l?ngon, ?pp csak annyira legyen meleg a tej, hogy elolvadjon benne a vaj. ?sszekeverj?k a toj?sok s?rg?j?val, majd a liszttel is, sz?p sim?ra. A feh?rj?t felverj?k a s?val, van?li?s cukorral j? kem?ny habb?, majd ?vatosan hozz?keverj?k a s?rg?j?s, lisztes kever?ket. Szilikonos pap?rral b?lelt form?ba ?ntj?k. Ha tortaforma, ?s kapcsos, ?rdemes k?v?lr?l aluf?li?val bevonni, hogy a v?z ne folyhasson bele, ugyanis egy nagyobb tepsibe ?ll?tjuk a t?szt?t, ?s forr?sban l?v? vizet ?nt?nk al?. ?gy megy az el?meleg?tett, 150-160 fokos s?t?be, 50-60 percre. Mivel ez kis mennyis?g volt, ?n csak 40 percig s?t?ttem. Lekv?rral megkenve ett?k.
H?t, nem lett sz?p (pedig miel?tt kivettem, pont ?gy n?zett ki, mint a vide?ban, csak azt?n kicsit ?sszeesett), ellenben t?nyleg extra k?nny?, extra puha ?s nagyon finom. Legk?zelebb kipr?b?lom tekercsnek is, illetve ha tort?t s?t?k (ami ritk?n fordul el?, mert a hagyom?nyos tort?k?rt sem vagyok oda), ezt a receptet fogom el?venni. Most feleztem, ?s a kis, 15 cm ?tm?r?j? form?mra kalibr?ltam, ?gy csak 3 toj?sb?l k?sz?lt. (El is fogyott az utols? morzs?ig est?re.)
Hozz?val?k egy 15 cm ?tm?r?j? form?hoz:
3 toj?s
0,5 dl tej
5 dkg liszt
5 dkg vaj
5 dkg van?li?s cukor
csipet s?
A tejben a vajat felolvasztjuk is l?ngon, ?pp csak annyira legyen meleg a tej, hogy elolvadjon benne a vaj. ?sszekeverj?k a toj?sok s?rg?j?val, majd a liszttel is, sz?p sim?ra. A feh?rj?t felverj?k a s?val, van?li?s cukorral j? kem?ny habb?, majd ?vatosan hozz?keverj?k a s?rg?j?s, lisztes kever?ket. Szilikonos pap?rral b?lelt form?ba ?ntj?k. Ha tortaforma, ?s kapcsos, ?rdemes k?v?lr?l aluf?li?val bevonni, hogy a v?z ne folyhasson bele, ugyanis egy nagyobb tepsibe ?ll?tjuk a t?szt?t, ?s forr?sban l?v? vizet ?nt?nk al?. ?gy megy az el?meleg?tett, 150-160 fokos s?t?be, 50-60 percre. Mivel ez kis mennyis?g volt, ?n csak 40 percig s?t?ttem. Lekv?rral megkenve ett?k.
Ez pedig a kedvenc k?nai szak?csn?m pisk?t?ja, ebben van kr?msajt is: