Füstölt sajtos keksz
sponsored links
20 perc alatt elkészül 5-6 hozzávalóval ez a nagyon finom, intenzív ízû omlós keksz.
A sajtos keksz receptem alapján készítettem, de most csak füstölt sajttal, mivel összegyûlt itthon a füstölt sajt, el kellett használnom valamilyen extra gyorsan elkészülõ sós nassolni valóhoz. Nagyon jó választás volt!! Vigyázat! Rá kell csapkodni a saját kezünkre is, hogy ne vegyük le egymás után a tányérról ezeket a finom kekszeket. :)
Hozzávalók:
kb. 30-35 darabhoz
15 dkg finomliszt
15 dkg füstölt sajt reszelve
1 púpos kávéskanál õrölt csemege paprika
1 kávéskanál só
15 dkg szoba-hõmérsékletû vaj
1 tojássárgája
+ a tetejére 1 enyhén felvert tojásfehérje
és kb. 3-4 dkg füstölt sajt reszelve
Elkészítés:
- A lisztet összekeverjük a sóval, paprikával és a reszelt sajttal, majd elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojássárgáját is és összegyúrjuk a tésztát. (Könnyen nyújtható, de ne ragacsos tészta legyen - pici liszt vagy pici vaj hozzáadásával korrigáljuk az állagát.)
- A tésztát enyhén lisztezett felületen kinyújtjuk kb. 5 mm vastagra és derelyevágóval (vagy késsel) 3x4 cm-es téglalapokra vágjuk.
- A tetejét lekenjük az enyhén felvert tojásfehérjével, meghintjük a reszelt sajttal és sütõpapíros tepsire sorakoztatjuk.
- Elõmelegített 180 fokos, légkeveréses sütõben 8 percig sütjük. (A sütési idõ csak tájékoztató jellegû, sütõtõl függõen eltérhet, de amikor a tészta már szép aranybarna színû és a sarkai picikét kezdenek pirulni, akkor már azonnal ki kell venni a sütõbõl!)
Tipp:
Ha a kekszeket még omlósabbra szeretnénk, akkor átlátszó fóliába csomagolva akár egy éjszakára is betehetjük a hûtõbe. Ebben az esetben másnap reggel kb. 40-50 perccel hamarabb kivesszük a hûtõbõl a konyhapultra, mielõtt készíteni szeretnénk.
Sütés elõtt
Jó étvágyat!