Füstölt kolbászos fejtett bableves csipetkével.
sponsored links
A nyárnak szinte nyoma sincs, reggel óta szinte megállás nélkül esik az esõ, még szerencse hogy nem kellett a kertbe menni a hozzávalókért, mert már minden elõ volt készítve a fõzéshez. Hagyományos, rántásos fejtett bablevest készültem fõzni, aztán kicsit átgondoltam és a rántás kimaradt, viszont került bele a finom bab mellé egy darab füstölt kolbász is. Levesbetétnek csipetkét fõztem a levesbe, tálaláskor pedig egy nagy kanál tejföllel kínáltam. Nem is mondhatok mást, minthogy egy finom, és igen laktató leves került a tányérunkba.
Hozzávalók:
60 dkg fejtett bab
20 dkg füstölt kolbász
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db sárgarépa
1 db paszternák (v. zöldség)
1 tk liszt
petrezselyemzöld, zeller zöld, lestyán csokorba kötve
1 db tv paprika és paradicsom
2 tk ételízesítõ
1 tk só
2 l víz
A kolbászt szeleteljük fel. A zöldségeket tisztítsuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Egy fazékba tegyük bele a felkarikázott füstölt kolbászt, süssük pirosra, majd szedjük ki a zsiradékból, és tegyük félre.
A visszamaradt zsiradékhoz adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, majd pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt zöldségeket is.
A zöldségeket néha megkeverve pároljuk pár percig, majd szórjuk meg a liszttel, keverjük alaposan össze, és öntsük fel a vízzel.
Ezután adjuk hozzá a fejtett babot és a félretett füstölt kolbászt, a paradicsomot és a paprikát, valamint a csokorba kötött zöldségzöldet.
Ezután ízesítsük a sóval és az ételízesítõvel, majd addig fõzzük míg a bab és a zöldségek majdnem puhára fõnek. Ekkor ízlés szerint tehetünk a levesbe csipetkét, vagy éppen szaggathatunk bele galuskát, majd úgy fõzzük teljesen készre a levest.
Csipetke hozzávalói:
kb. 10 dkg liszt
1 db tojás
1 csipet só
A lisztet keverjük össze a sóval, majd adjuk hozzá a tojást, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát. Egy keményebb tésztát kell hogy kapjunk, így ha szükséges akkor még egy kevés lisztet adhatunk hozzá.
Ezután egy lisztezett felületre, csipkedjük rá a tésztát, majd enyhén szórjuk meg liszttel, hogy felhasználásig ne ragadjanak össze a csipetkék.
Amikor a leves már majdnem készre fõtt, tegyük bele a csipetkét, majd úgy fõzzük készre.
Tálaláskor merjük a levest tányérba, szórjuk meg apróra vágott petrezselyemzölddel, és ízlés szerint tejföllel kínáljuk.