Fûszeres tökhasábok
sponsored links
Hozzávalók:
fõzõtök (persze a cukkini is jó)
2 db tojás
kb. 20 dkg finomliszt
1,5 dl tej
víz szükség szerint
2 tk. szezámmag
1 ág friss kakukkfû (vagy egy tk. morzsolt)
ételízesítõ és frissen õrölt bors ízlés szerint
só
olaj
Elkészíté:
A tököt meghámozom, szétvágom és kiszedem a magházat. Kb. két ujjnyi hasábokra vágom a tökhúst, és kicsit besózva pár percre félreteszem. Közben a tojásokat egy tálba ütöm, hozzáöntöm a tejet és habosra keverem. Mehet bele egy kis ételízesítõ, frissen õrölt bors, és a száráról lehúzott apró kakukkfû levélkék, valamint a lenmag. beleszórom a lisztet is, és annyi vizet mérek még hozzá, hogy egy jó sûrû palacsintamasszát kapjak. az olajat odateszem melegedni, s ha már sütésre kész, akkor a lecsepegtetett tökhasábokat belemártom a masszába, és az olajba téve aranybarnára sütöm. Nem nagy lángon, hiszen szeretném, ha a tök egy ress állagúra megpuhulna sülés közben. Papírtörlõvel leitatom a felesleges olajat róla, és lehet tálalni. Akár egy kis újkrumplival, akár valamilyen salátával, vagy estleg fõzelék feltétnek finom étel.
Nem igazán tudtam már, hogy az ajándékba kapott töknek mi legyen a sorsa. Ettem a héten fõzeléket, volt cukkinilapcsánka is. tegna azonban bulgursaláta készült, amihez úgy éreztem kínálni kellene még valamit. így készült el ez a fûszeres tökhasáb.
fõzõtök (persze a cukkini is jó)
2 db tojás
kb. 20 dkg finomliszt
1,5 dl tej
víz szükség szerint
2 tk. szezámmag
1 ág friss kakukkfû (vagy egy tk. morzsolt)
ételízesítõ és frissen õrölt bors ízlés szerint
só
olaj
Elkészíté:
A tököt meghámozom, szétvágom és kiszedem a magházat. Kb. két ujjnyi hasábokra vágom a tökhúst, és kicsit besózva pár percre félreteszem. Közben a tojásokat egy tálba ütöm, hozzáöntöm a tejet és habosra keverem. Mehet bele egy kis ételízesítõ, frissen õrölt bors, és a száráról lehúzott apró kakukkfû levélkék, valamint a lenmag. beleszórom a lisztet is, és annyi vizet mérek még hozzá, hogy egy jó sûrû palacsintamasszát kapjak. az olajat odateszem melegedni, s ha már sütésre kész, akkor a lecsepegtetett tökhasábokat belemártom a masszába, és az olajba téve aranybarnára sütöm. Nem nagy lángon, hiszen szeretném, ha a tök egy ress állagúra megpuhulna sülés közben. Papírtörlõvel leitatom a felesleges olajat róla, és lehet tálalni. Akár egy kis újkrumplival, akár valamilyen salátával, vagy estleg fõzelék feltétnek finom étel.
Nem igazán tudtam már, hogy az ajándékba kapott töknek mi legyen a sorsa. Ettem a héten fõzeléket, volt cukkinilapcsánka is. tegna azonban bulgursaláta készült, amihez úgy éreztem kínálni kellene még valamit. így készült el ez a fûszeres tökhasáb.