Fûszeres sajttekercs (házi sajtféleségbõl)
sponsored links
Annyi pontosítást igényel a cím, hogy nem igazi sajt, hanem túróból készült sajtféleség (házi).
Több bejegyzésben beszámoltam már a tapasztalataimról, a variációkról amiket készítettem.
Lásd pl. itt:
Volt 1/2 kg túró a hûtõben, a lejárathoz közeledett, gyorsan kellett valamit kezdenem vele.
Így emellett a sajtféleség mellett döntöttem, egy kis csavart azért vittem bele.
Ugyanis a sajtmasszából tekercset készítettem.
Friss kakukkfû, chilipehely és frissen õrölt borsot mozsárban összemorzsoltam
és ezt szórtam a szétterített sajtra.
Fûszeres sajttekercs
Hozzávalók
1 l tej (2,8 % zsírtartalmú)
500 g túró
------
60 g teavaj
1 tk szódabikarbóna
só
.........
2 ek friss kakukkfû
1 mk chilipehely
1 mk frissen õrölt bors
A tejet a lábasba öntöttem, a túrót is (hideg tejbe, hideg túrót), összekevertem.
Tekintettel, hogy a túró elég száraz darabos volt, így botmixerrel alaposan összedolgoztam a tejjel.
Felforraltam, a fehérje kicsapódott, majd elzártam a tüzet és rövid ideig így hagytam.
Így volt ideje a "fehérjének" teljesen kicsapódni, -a savó színébõl következtethetünk rá-
szép sárgás, "átlátszó" savó maradt a leöntés után.
A következõ lépésként a sûrû szövésû szûrön szétválasztottam õket (leszûrtem).
A vajat egy másik tiszta lábosba tettem
(jobb ha nem tapadósat választunk, én teflonban készítem, abba nem ragad bele),
és megolvasztottam.
Beleraktam a sajt-töretet, a sót és a szódabikarbónát.
(A szódabikarbónával amikor összekeverjük, akkor elkezd "habzani"
hisz találkozik a savas töret és a lúgos szódabikarbóna.)
Közepes hõfokon, állandó kevergetés mellett, ~10 percig fõztem, inkább kevesebb.
Ekkor már nyúlóssá vált (már nem habzik!), egyben volt a massza, elvált az edény falától.
Közben a konyhapultra (asztalra) egy folpack fóliát feszítettem
(a felületet, ha nedves ruhával áttöröljük, akkor a fólia ráfeszül és úgyis marad),
és egy 7 cm átmérõjû tálkát készítettem.
A kakukkfüvet a chilipehellyel és a borssal a mozsárban jól összedolgoztam (a friss kakukkfû nem fog teljesen szétmorzsolódni, de ha szárítottat teszünk bele, azt mindenképpen zúzzuk porrá).
A sajtmasszából tettem a tálkába, hogy legyen natúr is, majd a többit a kifeszített fóliára terítettem.
(kb. 17 cm x 20 cm )
A fûszereket rászórtam és feltekertem.
Szorosan a fóliába csomagoltam és hideg helyre tettem, hogy megdermedjen.