Fûszeres-sajtos paratha
sponsored links
Lenyûgöz az indiai konyha, és bár alig ismerem, a sok fûszer miatt közel áll az ízlésemhez. Az a 2-3 étel, amit eddig kipróbáltam, azonnal kedvenc lett, ezért lehet az, hogy úgy érzem, bármit szívesen megkóstolnék, ami ennek a népnek a konyhájából kikerül, legyen az akár zöldségétel is ? legalábbis szerintem azt sem tolnám el magamtól kóstolás nélkül. :D
A naant imádom, úgyhogy rögtön bizalmat szavaztam a parathának is, ami az indiai szubkontinens legnépszerûbb kovásztalan kenyere. A chapatinál vastagabb, táplálóbb. A tésztát ghível (tisztított vaj) vagy olajjal kenik, hajtogatják, és ezáltal alakulnak ki a rétegek, de a legtöbb parathára nem jellemzõ ez az amúgy nagyon guszta rétegesség.
Gyakorlatilag bármivel megtölthetjük, és egyes területeken magába a tésztába is tesznek pl. fõtt krumplit, sárgarépát, karfiolt, zöldbabot, mungóbabot, levélzöldségeket, sõt akár ezek keverékét. Olyan is elõfordul, hogy mindezek tetejébe még meg is hajtogatják. :D A paratha lehet kerek, sokszög, négyzet vagy háromszög alakú, egyszóval az elkészítés skálája ízesítésben és formában is igen széles. :)
Engem egyébként kísértetiesen emlékeztet a mexikóiak tortillájára, hiszen az alaptészta ez esetben is olajat és vizet tartalmaz, és sütõlapon/serpenyõben készül, csak a zsiradékkal való kenegetés és a hajtogatás miatt a végeredmény mégis más lesz. Csöppet talán még palacsinta fílingje is van. :) Tulajdonképpen elég rendesen csicsog a tisztított vajtól, de ez mégsem zavaró, mert egyrészt a ghí rendkívül egészséges, másrészt el lehet azért úgy is készíteni, hogy a sok vaj ne rontsa le a paratha élvezeti értékét. Magyarul: kevesebb vajjal. :D
A töltött változatát ehetjük magában is, vagy ketchuppal, dahival (indiai joghurt), raitával, csatnival, vagy ahogy én: tejföllel és savanyúsággal, de az egyszerû, töltetlen parathát hagyományosan köretként fogyasztják pl. hús- vagy zöldségcurry mellé. Van, aki feltekeri és teába mártogatja ? de az biztos nem én vagyok. :D
Miután az elõzõ napokban behatóan megismerkedtem a folyékony indiai arannyal, a ghível, ill. ennek a receptnek köszönhetõen leteszteltem a paratha tésztáját, hogy mégis milyen is ez a finomnak látszó lapos kenyér, késõbb már bátran alakítottam az én szám íze szerint. Így alakult ki ez az egyszerû, ám igen fincsi fûszeres-sajtos változat. :)
A naant imádom, úgyhogy rögtön bizalmat szavaztam a parathának is, ami az indiai szubkontinens legnépszerûbb kovásztalan kenyere. A chapatinál vastagabb, táplálóbb. A tésztát ghível (tisztított vaj) vagy olajjal kenik, hajtogatják, és ezáltal alakulnak ki a rétegek, de a legtöbb parathára nem jellemzõ ez az amúgy nagyon guszta rétegesség.
Gyakorlatilag bármivel megtölthetjük, és egyes területeken magába a tésztába is tesznek pl. fõtt krumplit, sárgarépát, karfiolt, zöldbabot, mungóbabot, levélzöldségeket, sõt akár ezek keverékét. Olyan is elõfordul, hogy mindezek tetejébe még meg is hajtogatják. :D A paratha lehet kerek, sokszög, négyzet vagy háromszög alakú, egyszóval az elkészítés skálája ízesítésben és formában is igen széles. :)
Engem egyébként kísértetiesen emlékeztet a mexikóiak tortillájára, hiszen az alaptészta ez esetben is olajat és vizet tartalmaz, és sütõlapon/serpenyõben készül, csak a zsiradékkal való kenegetés és a hajtogatás miatt a végeredmény mégis más lesz. Csöppet talán még palacsinta fílingje is van. :) Tulajdonképpen elég rendesen csicsog a tisztított vajtól, de ez mégsem zavaró, mert egyrészt a ghí rendkívül egészséges, másrészt el lehet azért úgy is készíteni, hogy a sok vaj ne rontsa le a paratha élvezeti értékét. Magyarul: kevesebb vajjal. :D
A töltött változatát ehetjük magában is, vagy ketchuppal, dahival (indiai joghurt), raitával, csatnival, vagy ahogy én: tejföllel és savanyúsággal, de az egyszerû, töltetlen parathát hagyományosan köretként fogyasztják pl. hús- vagy zöldségcurry mellé. Van, aki feltekeri és teába mártogatja ? de az biztos nem én vagyok. :D
Miután az elõzõ napokban behatóan megismerkedtem a folyékony indiai arannyal, a ghível, ill. ennek a receptnek köszönhetõen leteszteltem a paratha tésztáját, hogy mégis milyen is ez a finomnak látszó lapos kenyér, késõbb már bátran alakítottam az én szám íze szerint. Így alakult ki ez az egyszerû, ám igen fincsi fûszeres-sajtos változat. :)
Hozzávalók 10 darabhoz:
Tésztához:
23 dkg finomliszt
2 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt
1 csapott tk. só
2 ? ek. napraforgóolaj
kb. 1,5 dl víz
Töltelékhez:
8-10 dkg folyékony ghí (tisztított vaj)
6 gerezd fokhagyma
1 tk. szárított, morzsolt vagy frissen aprított korianderlevél
késhegynyi õrölt kashmiri csili
15 dkg reszelt sajt (pl. Pannónia, mozzarella, trappista, cheddar)
elkészítés:
- A kész ghít ? ha szükséges ? felolvasztjuk és elkeverjük az áttört fokhagymával, a fûszerekkel. Félretesszük.
- A sóval vegyített lisztkeverékhez adjuk az olajat, villával összedolgozzuk, majd annyi vizet adunk hozzá, hogy közepesen lágy tésztát kapjunk.
- Tálba tesszük, a tetejét megkenjük kevés (nem fûszeres) folyékony ghível vagy olajjal, és letakarva pihentetjük 30 percet.
- A pihentetett tésztát átgyúrjuk, majd 10 egyenlõ részre vágjuk és gombócokká formázzuk. 5 percig letakarva pihentetjük.
- Egy tésztagombócot nagyon vékony, 24-25 cm átmérõjû körlapra nyújtunk, és a felületét megkenjük kb. 1 teáskanálnyi fûszeres ghível/olajjal.
- A tésztát jobbról és balról behajtjuk, és a behajtott rész közepére halmozunk egy adag reszelt sajtot. Föntrõl és lentrõl ráhajtjuk a többi tésztát, miközben a széleket, ill. a két tésztarész találkozásánál jól lenyomkodjuk. (Ha nem elég vékony a tészta, betöltve még nyújthatunk rajta.)
- A töltött parathát ghível/olajjal vékonyan kikent, felhevített serpenyõbe fektetjük, a felül lévõ felét lekenjük a megmaradt fûszeres ghível, és kis lángon pirulásig sütjük.
- Amikor az alsó oldalán halványbarna foltok jelennek meg és kicsit felpúposodik a tészta, azonnal megfordítjuk, és ezt az oldalát is pirosra sütjük. Sütés közben a fordítólapáttal enyhén lenyomjuk.
- Így járunk el a többi tésztával is ? közben a kész parathákat melegen tartjuk ?, majd tálaljuk.
Megjegyzés:
Én elõször betöltöttem az összes parathát (konyharuhával érdemes letakarni, nehogy kiszáradjanak), majd megsütöttem õket. Nagyobb serpenyõben vagy rostalapon egyszerre többet is kisüthetünk.
Én elõször betöltöttem az összes parathát (konyharuhával érdemes letakarni, nehogy kiszáradjanak), majd megsütöttem õket. Nagyobb serpenyõben vagy rostalapon egyszerre többet is kisüthetünk.