Fûszeres Mákos Guba Torta Mascarpone Krémmel

2010-04-13

sponsored links



29 évig utáltam a mákot. Karácsonykor a bejglievés nekem kizárólag a diósban merült ki. Még az sem hatott meg, hogy tele van kalciummal.
Aztán a család kérésére elkezdtem mákos sütiket gyártani, és egyszer azon kaptam magam, hogy már a második szeletet tömöm magamba. Onnantól kezdve mindig keresem az alkalmat a mákevésre! :-)

Fûszeres Mákos Guba Torta mascarpone krémmel

Hozzávalók

250g mák
12kifli felkockázva
zsemlemorzsa
esetleg meggy, párolt alma, szilva, aszalt gyümölcs vagy lekvár tölteléknek
olvasztott vaj


1,5 l zsíros tej
200g cukor (vagy nádcukor)
3-4 evõkanál méz
1 vaníliarúd felhasítva vagy pár csepp jó minõségû vanília kivonat
2 citrom héja (vagy akár narancs)
1 fahéjrúd (+ tettem bele õröltet is pár teáskanállal)
mozsárban kissé összetörve:
pár szem szegfûszeg, ánizs, kardamom
1-2 szem szegfûbors (többet ne, mert túl intenzív lesz az íze)
fél szerecsendió belereszelve
pár csepp rum/ gyümölcslikõr
csipet só
(esetleg 1-3 tojás sárgája)

krémhez:
500g mascarpone
5dl habtejszín
1 vaníliarúd kikapart belseje
1 citrom reszelt héja
4-5 evõkanál cukor (ki milyen édesre akarja)
(Öntet helyett finom habos tetõvel is)

A felkockázott kifliket meglocsoltam olvasztott vajjal, és félretettem. A mártáshoz a tejet felforraljuk a hozzávalókkal, majd leszûrjük, és jöhet bele a mák fele. (Ha kissé lehûlt, tehetünk bele tojás sárgáját is).
Egy kb. 24-26cm-es, kivajazott és morzsával hintett tortaformába tesszük rétegenként a kifliket, jól megszórva mindig a maradék mákkal és a szósszal. A lényeg, hogy jó szorosan legyenek a kiflik, és egyik se maradjon mák és tej nélkül. (Lehet beletenni gyümölcsöket is, vagy lekvárt). 170 fokos, elõmelegített sütõben fél óráig sütjük.
A krémhez a cukorral felvert habot öntjük a kikevert citromos, vaníliás sajtkrémhez.

Aki még nem ismerné?

Dinner for One



Folytats a blogon ... gingerscukraszda.blogspot.com/2010/04...

sponsored links

Keres?s