Fûszeres kökény itóka (alkoholos)
sponsored links
Még lehet találni kökényt, egy jó kirándulással összekötve szedhetünk kedvünkre.
A kökény az egyik legrégebbi gyümölcs, ugyanis magjára a kõkorszaki leletek között is rábukkantak.
A kökény virágja és termése is gyógynövény, az utóbbi kiváló erõsítõ-, és melegítõszer,
élénkítõ hatása ismert.
A kökény gyógyhatásairól részletesen itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/11/kokenylekvar-kokeny-gyogyhatasai.html
A kökény gyógyhatásairól részletesen itt írtam:
http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/11/kokenylekvar-kokeny-gyogyhatasai.html
Sokan kérdezik, mit készítsenek belõle.
- Mindenek elõtt a kökénylekvárt ajánlom, nagyon finom :)
- Szárítsunk is valamennyit a teakeverékekbe, ehhez csak meg kell mosni -lehet kimagozni,
vagy egészben hagyni- szétterítve megszárítani.
Ilyenkor (is) könnyû dolgunk van, míg nyáron a csodás Nap áll rendelkezésünkre,
most a kályha vagy radiátor melege mellett napok alatt gond nélkül megszáradnak,
növényeink, gyümölcseink.
- Készítsünk frissen teát belõle, ugyanúgy, mint a csipkebogyóból, áztatással, hisz hasonlóan hõérzékeny.
A gyümölcsöt ujjunkkal összenyomjuk, úgy áztatjuk be, akkor könnyebben/rövidebb
idõ alatt tudnak kioldódni hatóanyagai.
idõ alatt tudnak kioldódni hatóanyagai.
- Természetesen nem csak lekvárt tudunk belõle fõzni, hanem eltehetjük befõttnek, zselének, öntetnek... Ezekhez recepttel most nem szolgálok, de kérdésre szívesen ötletelek :)
- A kökény hatóanyagait kivonhatjuk alkoholban, pl. rumban, vagy ginben,
de a legjobb lenne ismert forrásból származó, jó, házi pálinka.
Ehhez a megmosott, leszárított gyümölcsöt az alkoholba áztatjuk és benne is hagyhatjuk.
Legalább egy hónapot ajánlott érlelni.
de a legjobb lenne ismert forrásból származó, jó, házi pálinka.
Ehhez a megmosott, leszárított gyümölcsöt az alkoholba áztatjuk és benne is hagyhatjuk.
Legalább egy hónapot ajánlott érlelni.
- A kökénybõl szokás pálinkát fõzni, ehhez a Férfiak jobban értenek, biztosan jól meg kell dolgozni érte.
- Készíthetünk belõle likõrt is, ehhez a fent említett könyvbõl ajánlok receptet.
1 kg fagyok után szedett kökényt, mossunk meg, hagyjuk megszáradni.
Forrásban lévõ vízbe öntsük bele A tüzet zárjuk el), majd hagyjuk egy éjszakán át ázni.
Reggelre a bogyók héja megreped.
Forrásban lévõ vízbe öntsük bele A tüzet zárjuk el), majd hagyjuk egy éjszakán át ázni.
Reggelre a bogyók héja megreped.
Az így elõkészített bogyókat rétegezzük 1/2 kg kandiscukorral és újabb napig hagyjuk állni.
A cukor e közben felolvad.
Rakjuk egy 3 literes üvegbe, tegyünk bele a egész vaníliarudat kettévágva és egy rúd fahéjat.
Öntsük fel 1,5 liter ginnel. 4-6 hét elteltével, amikor a likõr már szép
kárminvörös, akkor le lehet szûrni.
- Ettõl egyszerûbben készítettem egy éve, amit most év végén bontottunk fel.
Mézes fûszeres kökényes rum
Hozzávalók
kökény 5 marék (nagyságától is függ)
fehér rum 500 ml
méz ~1 dl
fahéj 1 rúd
szegfûszeg 10-15 db
A tisztára mosott, leszárított gyümölcsöt üvegbe pakoltam, hozzáadtam a fûszereket,
majd rácsorgattam a mézet. Felöntöttem fehér rummal.
Mint korábban említettem, igen ritkán fogyasztunk alkoholt, most úgy alakult,
hogy még én is megkóstoltam.
Kár lenne titkolni :) nagyon finom :)
Kökény ügyben is érdemes bekukkantani Erdõkóstoló-hoz és Ezmegaz-hoz.
Szeretetrehangoltan a Facebookon <3
-------------------------------
A szappan, a kökényes szappan elkészült tavaly, el is fogyott,
bejegyzés nem született róla a blogon...
Íme képek róla :)
...látni az üvegen, hogy igen régen nem érintette kéz... |
Kökény ügyben is érdemes bekukkantani Erdõkóstoló-hoz és Ezmegaz-hoz.
Szeretetrehangoltan a Facebookon <3
-------------------------------
A szappan, a kökényes szappan elkészült tavaly, el is fogyott,
bejegyzés nem született róla a blogon...
Íme képek róla :)