Fûszeres kacsamell-saláta

2010-11-10

sponsored links


Mamink és papink csodálatos utazást tett Jordániában és Izráelben.
Amellett, hogy az õ örömük a mi örömünk, az esemény egyéb hatásokkal is van az életünkre:
-Megtudtuk, hogy apa külcsínyét -ha lehet, az eddiginél is -tovább emeli a muszlim fejkendõ.
-És Fannika egyéniségéhez kiválóan passzol a gyöngyökbõl szõtt kis sapka, de az arab nõk igazán növeszthetnének nagyobb fejet, hogy a körméretéhez is passzoljon.
-Azóta Máté állandóan a "Táteve továt" (=Tétova teve by Alma zenekar) óhajtja hallgatni, hárommilliószor zsinórban, és fogadok, lelki szemei elõtt papit látja a tevén lovagolva.
Én meg próbálok rájönni, mire valók a csodás fûszerek, amiket hoztak nekünk.
Az egyik úgy néz ki, mint a curry, mami szerint shawerna. Amennyire sikerült utánajárnom, shawarma lenne a helyes kifejezés, ami valójában nem is a fûszert jelenti, hanem az ételt, ami belõle készül. Ez a Közel-Kelet legkedveltebb gyorsétele, melynek egyik változata az általunk is ismert török gyros. Maga a fûszer legkevésbé sem hasonlít a Magyarországon kapható gyros fûszerkeverékre (Lehetek gonosz? Ezek a szépen csomagolt hazai fûszerkeverékek nem sokmindenre valók, kár kidobálni rájuk a pénzt.), az alapját biztosan a kurkuma adja és hogy mi minden van még benne, megfejteni nem tudom. Mindenesetre meglepõen lágy az íze, lehet bõkezûen szórni.
A másik egy nagyon izgalmas, gyönyörû sötétbordó színben pompázó fûszer, a sumac. Ezt a sumac cserje megszárított vörös bogyóinak õrlésével állítják elõ, az íze intenzíven citromos, használják salátához, húshoz, rizshez, kebabhoz, sõt Amerikában italt, "indián limonádé"-t is készítenek belõle.

Ahogy egyre zordabbra vált a helyzet odakinn, annál inkább kívánnám a belülrõl melegítõ, gazdagon fûszeres ételeket.
A shawrama és a sumac ennek az egyébként könnyû salátának adott ezúttal valamivel mélyebb ízt, testességet.

Fûszeres kacsamell-saláta

Hozzávalók: 2 adag vegyes salátalevél, 1 piros kaliforniai paprika, citrom, nagyszemû só, olívaolaj, 1 kacsamell, napraforgóolaj, shawarma, sumac
Elkészítés: A kacsamellet lefejtettem a csontról. A bõrét lehúztam, felcsíkoztam, és lassú tûzön finom pörcögõt sütöttem belõle -ez rászórható a salátára is, persze csak ha el nem fogy, mire odáig jutnánk. :)
A húst felcsíkoztam, bõven megszórtam shawarma fûszerrel és fél órát állni hagytam.
Ezután jó minõségû serpenyõben napraforgóolajat melegítettem nagy lángon, beledobta a húst és minden oldalán fehéredésig pirítottam, majd kis lángon nagyából 2 percig sütöttem, néha átmozgatva -érdemes egy vaskosabb csíkon ellenõrizni az állagot.
Tányérokon elterítettem a salátát, rászórtam a felcsíkozott paprikát, meglocsoltam olívaolajjal és kevéske citromlében feloldott tengeri sóval, bõven megszórtam sumac-kal.
Rápakoltam a húst a szaftjával együtt és tálaltam.

Folytats a blogon ... mamihami.blogspot.com/2010/11/fuszere...

sponsored links

Keres?s