Fûszeres fokhagymakrémleves
sponsored links
Randi elõtt az igazán tuti. Gyors, egyszerû, olcsó, finom. Jó kis leves ahhoz, hogy magunkhoz térjünk az ünnepek után. Ezt ettük a bundázott alma elõtt tegnap, de akkor már nem volt erõm az esti fényekkel kínlódni, eltettem egy adagot mára, reggeli után fényképeztem csak. Így mondjuk lemaradt a sajtos pirítós, azt képzeljétek hozzá pls.
Elõkészítés: 10 perc
Fõzési idõ: 25 ? 30 perc
Hozzávalók (3 ? 4 fõre):
1 fej fokhagyma (ez most 14 gerezd volt)
1 közepes fej vöröshagyma
7 dl víz (vagy ha van zöldségleves vagy húsleves)
5 ? 6 szem egész bors vegyesen: fekete, zöld, fehér, piros
1 mk. koriandermag
1 csipet õrölt római kömény
2 tk. citromlé
1 ? 1,5 dl tejszín
1 ek. nádcukor
1 ek. liszt
1 kis maréknyi friss petrezselyemzöld
só
2 ek. olívaolaj
rozskenyér
olívaolaj + reszelt sajt
Megpucoltam a hagymákat. A vöröshagymát felkarikáztam, a fokhagymát felaprítottam. Egy kisebb fazekat felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd közepes lángon párolni kezdtem a vöröshagymát. Enyhén sóztam. Ügyeltem rá, hogy a hagyma ne süljön, csak párolódjon. Idõnként átkevertem.
Amíg a vöröshagyma puhult (kb. 15 perc), elkészítettem a fûszerkeveréket. A borsot és a koriandert száraz serpenyõben enyhén megpirítottam, majd megdaráltam. Hozzákevertem a csipetnyi római köményt is.
Amikor a vöröshagyma megpárolódott, megszórtam a nádcukorral, jól elkevertem. Beleszórtam a felaprított fokhagymát és mérsékelt tûzön (hogy a fokhagyma ne égjen meg) pároltam még 4 ? 5 percig. Ezalatt megmostam és felaprítottam a petrezselymet. Elõkészítettem a sajtos pirítóst is. A sütõt elõmelegítettem 215 fokra, légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütõpapírral. A kenyérszeleteket meglocsoltam kevés olívaolajjal, megszórtam a reszelt sajttal és 6 ? 7 perc alatt megpirítottam. A sütõben hagytam, hogy ne hûljön ki.
Amikor a fokhagyma is megpuhult, az egészet meghintettem a liszttel és a közepesnél kicsivel erõsebb lángon pirítottam, 1 ? 2 percig. Épp csak annyira, hogy a liszt kapjon egy kis színt. Felöntöttem a vízzel, hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét, és hagytam felforrni. Ezután fûszereztem a bors-koriander-római kömény keverékkel, sóztam, majd még egyszer felforraltam. Ekkor levettem a tûzrõl, bormixerrel simára turmixoltam. A tejszínt kikevertem néhány evõkanálnyi forró levessel, majd lassan a leveshez öntöttem. Belecsurgattam a citromlevet is. Jól elkevertem, kóstoltam és még 1 kicsit sóztam.
A sajtos pirítóssal ettük.
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós
Csicsóka krémleves
Sült padlizsános, fûszeres kuszkusz
Brokkoli fûszeres morzsával
Elõkészítés: 10 perc
Fõzési idõ: 25 ? 30 perc
Hozzávalók (3 ? 4 fõre):
1 fej fokhagyma (ez most 14 gerezd volt)
1 közepes fej vöröshagyma
7 dl víz (vagy ha van zöldségleves vagy húsleves)
5 ? 6 szem egész bors vegyesen: fekete, zöld, fehér, piros
1 mk. koriandermag
1 csipet õrölt római kömény
2 tk. citromlé
1 ? 1,5 dl tejszín
1 ek. nádcukor
1 ek. liszt
1 kis maréknyi friss petrezselyemzöld
só
2 ek. olívaolaj
rozskenyér
olívaolaj + reszelt sajt
Megpucoltam a hagymákat. A vöröshagymát felkarikáztam, a fokhagymát felaprítottam. Egy kisebb fazekat felhevítettem, beleöntöttem az olajat, majd közepes lángon párolni kezdtem a vöröshagymát. Enyhén sóztam. Ügyeltem rá, hogy a hagyma ne süljön, csak párolódjon. Idõnként átkevertem.
Amíg a vöröshagyma puhult (kb. 15 perc), elkészítettem a fûszerkeveréket. A borsot és a koriandert száraz serpenyõben enyhén megpirítottam, majd megdaráltam. Hozzákevertem a csipetnyi római köményt is.
Amikor a vöröshagyma megpárolódott, megszórtam a nádcukorral, jól elkevertem. Beleszórtam a felaprított fokhagymát és mérsékelt tûzön (hogy a fokhagyma ne égjen meg) pároltam még 4 ? 5 percig. Ezalatt megmostam és felaprítottam a petrezselymet. Elõkészítettem a sajtos pirítóst is. A sütõt elõmelegítettem 215 fokra, légkeverésen. Egy tepsit kibéleltem sütõpapírral. A kenyérszeleteket meglocsoltam kevés olívaolajjal, megszórtam a reszelt sajttal és 6 ? 7 perc alatt megpirítottam. A sütõben hagytam, hogy ne hûljön ki.
Amikor a fokhagyma is megpuhult, az egészet meghintettem a liszttel és a közepesnél kicsivel erõsebb lángon pirítottam, 1 ? 2 percig. Épp csak annyira, hogy a liszt kapjon egy kis színt. Felöntöttem a vízzel, hozzáadtam a petrezselyem 3/4-ét, és hagytam felforrni. Ezután fûszereztem a bors-koriander-római kömény keverékkel, sóztam, majd még egyszer felforraltam. Ekkor levettem a tûzrõl, bormixerrel simára turmixoltam. A tejszínt kikevertem néhány evõkanálnyi forró levessel, majd lassan a leveshez öntöttem. Belecsurgattam a citromlevet is. Jól elkevertem, kóstoltam és még 1 kicsit sóztam.
A sajtos pirítóssal ettük.
Innen is szemezgethetsz
Julia Child nyomában ? fûszeres paradicsom és pirítós
Csicsóka krémleves
Sült padlizsános, fûszeres kuszkusz
Brokkoli fûszeres morzsával