Fõtt sonkába csavart spárga tört burgonyával
sponsored links
A spárgaszezon beindult, ezért itt az ideje, hogy párom megkóstolja, mert még soha nem evett. Pedig nagyon egészséges zöldség, kevés kalóriát tartalmaz, de annál több vitamint (B, C, E, A vitamin hemzseg benne és a folsav is). A beszerzésénél egy kicsit figyelmesnek kell lenni, hogy frisset válasszunk. Ehhez két honlapot ajánlok, ahol a beszerzési tudnivalókon az elkészítéshez is hasznos infókat lehet találni: Spárga: a zöldségek királya, Spárga tippek. Most fehér spárgát vettem, sajnos az aljukat persze nem lehet megnézni, mert be vannak fóliába tekerve, de a kilógó szárát ha körömmel megnyomjuk és frissen roppan, akkor nagyon nem nyúlhatunk mellé.
Hozzávalók:
egy csomag spárga
20 dkg fõtt sonka
egy kávéskanál vaj + a tepsihez
pici citromlé
fél kiskanál cukor
fél kiskanál só
krumpli
A spárga fás végét levágjuk, majd meghámozzuk a feje alatti résztõl. Vizet forralunk egy akkora fazékba, hogy a spárgák elférjenek benne. A vízbe teszünk sót, cukrot, citromlevet és egy kávéskanálnyi vajat. A meghámozott spárgákat összekötjük, ha tudjuk és úgy tesszük a forró vízbe, hogy a fejük kilógjon és az csak párolódjon. Nekem nem sikerült ez a mûvelet, a spárgák szétcsúsztak, de ettõl még finom lett. Miután beletettük a forró vízbe õket, vegyük lejjebb a gázrózsa lángját. 15 perc alatt körülbelül megpuhulnak. Ezután a spárgákat csavarjuk a sonkaszeletekbe, kivajazott tepsibe fektessük õket egymás mellé és süssük meg õket kb. 20 perc alatt. A spárga fõzõvizében fõzzük meg a burgonyát, majd törjük össze krumplinyomóval, tegyünk hozzá kevés tejfölt, tejet, sót, borsot. Finom íze lett tõle a krumplipürének, hogy a spárga vizében fõtt. A maradék húsvéti sonka felhasználására is jó ez a recept.