French kisses: Macaroons

2010-12-04

sponsored links



 A poszt elolvasása után olvasd el a "Hol lehet elszúrni a macaroon készítését" címü bejegyzésemet is.

Gyakran elõfordul, hogy a tojásfehérje felhalmazódik a hûtõszekrényben. Ilyenkor bizony mindig ki kell ötleni valamit, hogy fel tudjuk használni és ne kelljen kidobni. Éppen ezért jön még advent elõtt nagyon jól ez a recept. Nálam adventkor bizony nagyon gyakran kerül 5-6 tojásfehérje a hûtõbe a sok kenyér, keksz készítése után. Természetesen az egyik megoldás a hagyományos habcsókok készítése, de nem árt kipróbálni az alábbi francia macaroon-okat sem. Mára volt egy nagy macaroon megrendelésem, 500db-ot készítettem el.

A francia macaroon kicsi habcsókokat jelent, aminek fõösszetevõje a tojásfehérje és a darált mandula. A macaroon kicsi érme alakban van sütve és finom krémmel van összeragasztva.

Három féle krémet használtam: Ganache mousse, fehér csokis és epres. Vigyázzunk azonban arra, ha folyékony ételfestéket használunk, akkor az nagyban befolyásolhatja a macaroon állagát. Magyarul túl folyékony lesz.
Elõször is a tölteléket készítsük el, akár egy nappal elõre. Ennek sokkal több idõre van szüksége a kihüléshez, mint a macaroon-nak.

French kisses: Macaroons
Hozzávalók:
200g tojásfehéjre szobahõmérsékletû(kb. 5 tojás)
100 g cukor
220 g fehér, héj nélküli mandula
400 g porcukor

Elkészítés:
1. Egy elektromos habverõvel verjük fel a tojásfehérjéket a 100g cukorrral. A tojásfehérjéknek olyan keménynek kell lennie, hogy ha a tálat fejre fordítjuk, akkor nem szabad kiesnie.
.Ha ételfestéket használnák, akkor azt még most adjuk hozzá és a habverövel verjük össze. Ha két - három féle színt készítünk, akkor különbözö tálkákban készítsük. A mandulás keveréket pedig majd felezzük, harmadoljuk.

2. A mandulát egy konyhai robortgépben daráljuk meg olyan finomra, mintha liszt lenne. Öntsük hozzá a porcukrot és daráljuk még egy percig

3. Öntsük a porcukros-mandulás keveréket a tojásfehérjéhez. Óvatos mozdulatokkal forgassuk össze.


4. A masszát díszítõzsákba töltjük. (A legnagyobb lyukát használjuk.) Érme nagyságú korongokat nyomunk egy sütõpapírra.



5. Egy órát pihentetjük szobahömérsékleten, miközben a sütõt 100 fokra melegítjük elõ.
6. Kb. 10-15 perc alatt megsütjük a macaroon-okat, mégpedig úgy, hogy a sütõ ajtaját egy fakanállal résnyire kitámasztjuk. Vigyázzunk a macaroon-ok tetejének nem szabad barnulnia.
7. Hagyjuk kihülni, majd töltsük meg a krémmel.

Ganache mousse:
Hozzávalók:
115 g extra keserû csokoládé
60 ml tej
125 ml tejszín
Elkészítés:
1. A csokit vízgõz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a tejet. Hagyjuk kihülni.
2. A tejszínt felverjük és a csokiba forgatjuk. Jól lehûtjük.


Fehér csokoládés mousse:
Hozzávalók:
250g fehér csoki
1/2 lap zselatin
55g joghurt
150ml tejszín
20g cukor
Elkészítés:
1. Olvaszd meg a csokit vízgõz felett. Áztasd be a zselatint.
2. Olvaszd fel a zselatint a forró csokban, majd add hozzá a joghurtot.
3. Verd fel a tejszint a cukorral és forgasd bele a csokba. A hûtõben legalább 3 - 4 órát hülni hagyjuk.

Epres krém: 
A fehércsokisból tegyünk el félre és ebbe két - három evökanál pürézet epret keverjünk.

Jó étvágyat!

Folytats a blogon ... gabriellakonyhaja.blogspot.com/2010/1...

sponsored links

Keres?s