Frankfurti leves ? kelk?posztaszezon
sponsored links
Nem mondhatom, hogy t?l gyakran f?z?k ilyet, kb. ?vente egyszer-k?tszer, pedig igaz?n szeretj?k. Term?szetesen m?r meg is ?rtam, most f?leg az?rt friss?tem, mert az?ta m?r eltelt t?bb, mint 10 ?v, ?s kicsit jobb a fot?g?p, b?r szeg?nyke, ez is m?r kezd elf?radni, ?s ?n sajnos nem lettem sokkal ?gyesebb fot?s.
Ez is olyan leves, ami n?lunk f??telk?nt szerepel ? elmondtam m?r, hogy nem nagyon b?runk k?t tartalmas fog?st egym?s ut?n megenni.
Alapvet?en k?tf?lek?ppen szok?s f?zni a frankfurti levest; van, aki a kelk?poszt?n ?s virslin k?v?l csak krumplit tesz bele, ?s van, aki z?lds?get is.
?n tov?bbra sem szoktam krumplit belef?zni, csak z?lds?get; s?rgar?p?t ?s feh?rr?p?t (petrezselyemgy?keret). ?ltal?ban ilyenkor, ?sszel f?z?m, amikor m?g sz?p, friss a kelk?poszta, mert ?n nem dob?lom el a k?ls?, s?t?tz?ld leveleit sem ? ha hib?tlan ? azt is feldarabolom, belef?z?m a k?z?ps?, vil?gosabbakkal egy?tt. Most, nem v?letlen?l, ?gy id?z?tettem, hogy akkor ker?lj?n sorra, amikor el?z?leg f?ztem egy f?st?lt cs?lk?t. (Toj?ssal egy?tt, csak ?gy, hideg kaj?nak.) ?gy volt e leveshez f?st?lt l?, ami m?g dob egy nagyot az am?gy is j? ?z?n.
A kelk?poszt?t alapos mos?s ut?n n?gybe, majd keresztben 2-3 cm sz?les cs?kokra szoktam v?gni, a k?ls?, s?t?t, vastagabb levelekb?l kiv?gom a k?z?ps? eret. Ezut?n egyszer annyi v?zben, amennyi ellepi, gyorsan felforralom, ?s le?nt?m r?la a vizet. ?gy nem lesz keserny?s, ?s kev?sb? puffaszt ? ha esetleg valaki ?rz?keny erre.
Ha t?l nagy a k?poszta ? ami n?lunk gyakori, hiszen t?bbnyire csak ketten vagyunk ? ?gy, blans?rozva, egy r?sz?t f?lre tudom tenni, ak?r a fagyaszt?ba is.
K?zben a kisebb darabokra v?gott z?lds?get zsirad?kon kicsit megpir?tottam, egy kis kan?l liszttel megsz?rtam (staubol?s), r?vid pir?t?s ut?n pirospaprik?t is kevertem hozz?, majd apr?nk?nt felengedtem, el?bb v?zzel, azt?n a f?st?lt l?vel. Nem volt el?g s?s a l?, ez?rt m?g s?ztam is, sz?rtam bele ?r?lt r?mai k?m?nyt ?s borsikaf?vet. Amikor felforrt, beletettem a kelk?poszt?t is. Ekkor jutott eszembe, hogy j? lett volna a megpir?tott z?lds?ghez fokhagym?t is rakni. Szerencs?re van m?g h?zi fokhagyma-paszt?m, azt ilyenkor is bele lehet keverni, egy kiskan?lnyi el?g bel?le. (Most m?r t?bbsz?r is siker?lt ?gy eltenni a fokhagym?t, hogy nem lett z?ld. Egyetlen k?l?nbs?g az elk?sz?t?s?ben, hogy t?bb olajat teszek bele, ?s ?gy l?tszik, ez seg?t.)
Kb. 15 perc m?lva hozz?tettem a virslit; most baromfi frankfurti virsli volt ?ppen. A darabka virslik sz?trepedeztek, kiny?ltak, amit?l el?g ?rdekes kin?zete lett, de ez csak a l?tv?nyt rontotta, az ?z?t nem...
Tejf?lt nem szoktam belef?zni, azt csak a t?ny?ron tessz?k hozz?, ki-ki ?zl?se szerinti mennyis?get.