Frankfurti leves

2010-11-25

sponsored links




Frankfurti levest kéne fõzni-mondta Márti a homokozó szélén ülve. Tanácstalanul néztünk rá, mert bár nem volt olyan étel, aminek legalább valamelyikünk ne tudta volna a receptjét, a frankfurti leves valahogy kimaradt. GYES-en levõ anyák voltunk mindannyian és szerencsésebb pillanatokban, amikor nem a motoros kétéveseket üldöztük, beszélgetni is maradt idõnk. A "mit csinált ma a gyerek" kérdés megvitatása után következett a "mit fõztök?". Megpróbáltunk ötleteket meríteni egymástól. Mártitól hallottam elõször a cookie-rõl, a reformkonyhás Enikõ lelkes magyarázatát hallgatva pedig komolyan elgondolkodtam egy aszalógép beszerzésén.

De a frankfurti leves akkor kifogott rajtunk. Kelkáposzta kell bele, eddig jutottunk el és itt le is zártuk a témát.

Sok év telt el azóta, megnõttek a gyerekek és szinte mindannyian elköltöztünk az Arany János lakóteleprõl.Nem tudom Márti megtalálta-e azóta a receptet, én pár éve megláttam egyet, jónak tûnt, azóta is gyakran fõzöm.

Hozzávalók


1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
6 evõkanál olaj
fél fej ( 70 dkg) kelkáposzta
1 csapott kiskanál só
1 csapott mokkáskanál õrölt bors
1 kiskanál majoranna
1 evõkanál liszt
1 mokkáskanál pirospaprika
1 húsleveskocka
2 dl tejföl
3 virsli

A kelkáposzta külsõ leveleit leszedjük, kitorzsázzuk, majd a leveleit kb. 1 cm-es csíkokra metéljük. A megtisztított, finomra vágott hagymát 3 evõkanál olajon, közepes lángon megfonnyasztjuk, majd 3 perc múlva az apróra vágott fokhagymát is hozzáadjuk. Ezután rászórjuk a kelkáposztát sózzuk, borsozzuk, megszórjuk majorannával. 3 dl vizet öntünk rá, lefedjük, kis lángon 15 perc alatt szinte majdnem puhára pároljuk. 3 evõkanál olajat egy kis lábosban közepes lángon fél percig melegítünk, majd rászórjuk a lisztet és folyamatosan kevergetve világosbarnára pirítjuk. Lehúzzuk a tûzrõl, belekeverjük a pirospaprikát és 10 percig pihentetjük. A puha kelkáposztát felöntjük 8dl vízzel, felforraljuk,belemorzsoljuk a leveskockát. 5 percig fõzzük a levest. Közben a lehûtött rántást csomómentesre keverjük 2 dl vízzel és a tejföllel. ( Ha szükséges, át is szûrhetjük) A forró levesbõl kimerünk egy merõkanálnyi levet, összekeverjük a rántással és így öntjük az egészet a levesbe. A virslit karikára vágjuk, 2 evõkanál olajon megpirítjuk és a leveshez adjuk. Egyszerûbb változatnál a karikára vágott virslit a levesben fõzöm meg.

Hargitay György receptje


Folytats a blogon ... csicseriborsobablencse.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s