FRANCIA SAJTLEVES

2010-06-03

sponsored links



Nagyon becsapós ez az étel. A családban mindenki kinevetett elõször, mikor közöltem, hogy a sajtleves igenis elég laktató ahhoz, hogy utána már csak egy kiadósabb desszertet kíván ez ember. Fõleg, ha a sokat emlegetett sült bacon darabkákkal szórjuk meg tálaláskor! :-)
Igazam lett?
Vegák készítsék spagetti tésztával, zsemlegombóccal, vagy egyszerûen pirított zsemlekockával.

Francia Sajtleves

Hozzávalók

25 dkg reszelt kemény sajt (ementáli, gouda)
22 dkg apró darabokra vágott másfajta sajt
10dkg bacon feldarabolva
40 dkg vaj a kisütéshez + egy kevés
(ha nincs a bacon, több zsiradék kell)
2 közepes hagyma (fõzõhagyma, lilahagyma stb.) apróra vágva
3-4 duci gerezd fokhagyma apróra vágva
10 dkg liszt
1,5l húsleves
2-2,5 dl száraz fehérbor
4dl zsíros tejföl (fele lehet fõzõtejszín)
2 tojás sárgája
só, frissen õrölt bors
késhegynyi fehérbors
1-2 teáskanál õrölt szerecsendió
késhegynyi cayenne bors
(+ aki szereti, valamilyen zöldfûszerrel is felturbózhatja)

A feldarabolt bacont kisütjük a vajon, majd kihalásszuk az edénybõl, és félretesszük. A maradék zsiradékhoz még teszünk kevés vajat, majd azon pirítjuk meg a hagymákat kissé sózva, borsozva.
A hozzáadott liszttel világos rántást készítünk, amire ráöntjük a forró levest. Miután felforrt, jöhet bele a bor, amivel újra megrotyogtatjuk. Jön a reszelt sajt és a fûszerek. Ha a sajt már jól elolvadt, lehúzva a tûzrõl állandó keveréssel beleöntjük a tojás sárgákkal kikevert tejfölt. Ezzel is összeforraljuk, és végül tegyük a levesbe a sajt darabkákat. Állandóan keverjük.
Ha túl sûrû, öntsünk bele tejet.

Régi.

Sisters of Mercy - Dominion




Folytats a blogon ... gingerscukraszda.blogspot.com/2010/06...

sponsored links

Keres?s