Francia almatorta

2010-11-17

sponsored links

Itt, Franciaországban szerdánként nincs suli, ami azért van, mert hétfõn, kedden, csütörtökön és pénteken a gyerekek 8 órát töltenek az iskolában, majd 5órakkor, mikor hazajönnek tanulnak a következõ napra, majd elmennek edzésre, avagy zeneórára. Szemmel láthatóan zsúfolt a francia diák napja, ezért megérdemlik a szerdai kis pihenõt. Nos ezeken a szerdákon õk is, én is itthon vagyok, õk játszanak, nagyinál vannak, én pedig sütök! Szeretem ezeket a nyugis szerdákat, kivéve, mikor bal lábbal kelnek fel  a gyerekek, mert akkor aztán lehet könyörögni, hogy mossál fogat, öltözz fel, ne beszélj vissza, fogadj szót...úgysem ér semmit.
Tehát a mai szerdán is sütöttem, mégpedig almatortát. A franciáknál 2 fajta almatorta viszi a prímát: az Elzászi almatorta és a hagyományos, francia almatorta. A hagyományos almatorta, amit én is készítettem 2 különbözõ módon készíthetõ: leveles tésztával vagy omlós tésztával. Nekem most nem volt leveles tésztám, ezért omlós tésztát gyúrtam. Az elzászi almatorta elkészítése egyébként ugyan így zajlik, azzal a kivétellel hogy a végén nyakon öntik egy kis tojásos, tejfölös szósszal, amitõl kalóriadúsabb és krémesebb lesz.
(A receptet a "La patisserie alsacienne" címû szakácskönyvben találtam, tehát ez az eredeti receptje a francia almatortának)


Francia almatorta:
Hozzávalók:
- 250g liszt
- 1 tojás
- 125g vaj/margarin (én egyébként szerelmes lettem a franciák rendkívül minõségi vajaiba, ezért már mindent azzal készítek)
- 20g cukor
- 1 tk. sütõpor
- 4-5ek víz avagy 1-2 ek tejföl (én vizet használtam, de otthon bátran mehet bele a jó magyar tejföl :)
Továbbá: 4db nagy alma, 10g vaj, 10g barna cukor, pár csepp citromlé, fahéj
Elkészítése:
A tésztához a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd mehet bele a többi hozzávaló is és egy szép nagy gombócot gyúrunk belõle, majd hûtõbe rakjuk, amíg elõkészítjük a tölteléknek valót, vagyis ameddig meptisztítjuk és felszeleteljük az almát. Miután ez megtörtént a tésztánkat kinyújtjuk és a formába fektetjük. Az almaszeleteket szépen tetszésünk szerint rápakolgatjuk, a 10g vajat apró kockákra vágjuk, majd rászórjuk az almaszeletekre, végül megszórjuk a barna cukorral, fahéjjal és megöntözzük egy kevés citromlével.160 fokos sütõben 60percig sütjük, majd vaníliafagyival, vagy vaníliakrémmel majszolhatjuk. Vigyázat, nagyon kapós, 3 szelet alatt nem lehet megállni vele!

Folytats a blogon ... gozgomboc.blogspot.com/2010/11/franci...

sponsored links

Keres?s