FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA
sponsored links
Egyszerûen zseniális! Ezt a palacsintát az interneten fedeztem fel anno, 9 oldalon át dicsérték és magasztalták, ezért úgy gondoltam, hogy én is beállok a sorba, mert valóban kiállta a próbát- rendkívül könnyed, ízletes lett a FORRÁZOTT KEFIRES PALACSINTA. Mostanra kedvenceim között szerepel! Aki megosztotta a receptet, azt írta, hogy ahogy megkóstolta, rögtön szerelmes lett bele :) Egyszerû, nem drága és finom!
Ha a pohár 250 ml-es, azaz 160 g liszt fér bele (akkor a kefir, aludttej, tejföl- 250 g) (táblázatból vettem az adatokat)
Dupla adagot (sõt!) ajánlok kisütni, mert egy adag csak kóstolónak elég! Sok idõt, munkát nem igényel, lássunk hát neki:
2 tojás
? teáskanál só
1 pohár forró víz
1 pohár kefir vagy joghurt, aludttej (tejfellel is kipróbáltam)
1 pohár átszitált finom liszt
késhegynyi szódabikarbóna
1 evõkanál cukor
2-3 evõkanál olaj
1 kis csomag vaníliás cukor (opcionálisan, vagyis kihagyható)
Rugós habverõvel felvertem (lehet mixerrel) a tojást a sóval, jó habosra, vékony sugárban hozzáöntöttem a forró vizet, majd a kefirt, közben kitartóan tovább habosítottam. Egy mélyebb edénybe szitáltam a lisztet és hozzáöntöttem a tojásos keveréket. Alaposan átkevertem, csomómentesre, hozzáadagolva a többi hozzávalókat is.
Az elsõ palacsinta alá kentem egy kevés olajat a palacsintasütõre. Nem nagy lángon egyesével kisütöttem. Az elsõ kettõt sütéskor picit nehezebben tudtam megfordítani, kissé leragadt. Két lapáttal forgatva már nem okozott gondot :) A forumozók között is akadt, aki mondta, hogy megküzdött a palacsinták megfordításával, és amikor hozzáadtak + 1 egész tojást, akkor ez a probléma megszûnt. Szerintem sokban függ a liszttõl!
Légies, porózus (apró lyukacskák képzõdnek benne sütéskor), puha, nagyon finom, a tejjel készültnél sokkal könnyedebb az íze, állaga. A kefir íze egyáltalán nem érzõdik a palacsintán, ez is sokak számára lényeges momentum.
Ludmilla írta:
Megosztom veletek az én kefires palacsintám arányait, amit a recept szerint készítettem, nagyon meg vagyok vele elégedve:
? l kefir
1 tojás
3-4 evõkanál cukor
1 teáskanál só
1 teáskanál szódabikarbóna
2-3 evõkanál olaj
liszt
Mixerrel felverem a kefirt, tojást, sót, szódát és olajat. Apránként keverem hozzá a lisztet. Annyi lisztet, hogy megfelelõ konzisztenciájú legyen, attól függõen, hogy milyen vastag palacsintákat szeretnénk. Forró serpenyõben sütni. Jó étvágyat!