Fonott kalács koszorú

2010-04-07

sponsored links

Ezt a finom kalácstésztát már tavaly is megsütöttem, de akkor kis nyuszik készültek belõle. Idén koszorút formáztam, a kevés maradék tésztából pedig két kis nyuszi született.

A recept egy 2007-es Tina konyha extra újságból származik.

HOZZÁVALÓK:

50 dkg finomliszt
1 tojás
6 dkg cukor
5 dkg vaj vagy margarin
250 ml tej
42 g friss élesztõ
1 tojássárgája
csipetnyi só

ELKÉSZÍTÉS:

A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést nyomunk. Beletesszük a sót meg a tojást, és 5 dkg cukorral megszórjuk. A vajat megolvasztjuk, és 1 ek kivételével beleöntjük a tejet. A többi cukorral és a langyos, vajas tejjel kikevert élesztõt a liszttel simára dolgozzuk.
Kevés liszttel meghintjük, letakarva, meleg helyen 30 percig kelesztjük.
A lisztezett deszkán átgyúrt tésztából 15 perc kelesztés után 3 egyforma rudat sodrunk, összefonjuk õket. Koszorút formázunk. Sajnos nincsen koszorú sütõ formám, így közepébe állítottam egy margarinnal megkent és liszttel meghintett üres konzervdobozt, hogy megakadályozzam, hogy amíg kel és sül, ne nõjön egybe. Tehát a formázás után még 10 percig pihentetjük. A megmaradt 1 ek. tejjel elkevert 1 tojássárgájával megkenjük, és elõmelegített sütõben, 200 fokon kb. 20 percig sütjük.
A koszorú egy részét félretettem, abból tegnap máglyarakás készült.




Folytats a blogon ... kmkonyhaja.blogspot.com/2010/04/fonot...

sponsored links

Keres?s