Fonott kalács húsvétra

2010-04-03

sponsored links


4 éve én sütöm a kalácsot húsvétra, évrõl-évre egyre nagyobbat, mert hamar elfogy. Imádom az illatát, amikor kiveszem a sütõbõl és jó játék is fonni, szeretem a pepecselõs sütiket. Az év többi napján nem nagyon sütök kalácsot , de majd remélem idén másképp lesz, és kakaósat is fogok készíteni.

Hozzávalók:
  • 1000 g liszt (én kenyér vagy süteménylisztet használok, az jobb minõségû, magasabb sikértartalommal)
  • 100 g porcukor
  • 100 g olvasztott margarin
  • 500 ml langyos tej
  • 50 g friss élesztõ
  • 4 tojássárgája
  • 10 g só
Az élesztõt összemorzsolom és a cukor felével, 200 ml langyos tejjel és 50 g liszttel összekeverem és hagyom meleg helyen, hogy felfusson. Amikor már kifutott az edénybõl (nálam mindig ezt teszi :o) ), akkor az összes hozzávalóval összekeverem és gyúrom, dagasztom addig, amíg egynemû, szép tésztát kapok, ami elválik az edény falától és az ujjaimtól. Belisztezem a tálat és a tészta tetejét is, letakarom egy benedvesített konyharuhával és meleg helyen hagyom hogy a duplájára kelljen. Ha ez megtörtént, átgyúrom, kipüfölöm belõle a levegõt és még egyszer hagyom, hogy a duplájára nõjön. Ezután kezdõdhet a játék! Lemérem mérlegen és pontosan ketté osztom, és hosszú, egyenletes kukacokat gyúrok belõlük.  Az egyik fonatot vízszintesen, a másikat függõlegesen fektetem rá. A vízszintes jobb oldali részét áthajtom a baloldalra úgy, hogy a baloldali része föntebb legyen, majd azt a jobb oldalra hajtom. Ekkor a jobb és baloldali helyet cseréltek. Ezután a föntit lehajtom, az alsót pedig fel. Ezután ugyanez ismétlõdik, jobb balra, bal jobbra, fönti lentre, lenti föntre. A végén behajtom a fonat végét a kalács alá.
A következõ linket találtam, ahol talán látható, én hogyan fonom a kalácsot: http://www.youtube.com/watch?v=lcPnB0Sgc-Q 
Kivajazott kenyérsütõformába teszem, lekenem tojással és újra hagyom kelni, míg szép magas nem lesz, ezután újra lekenem tojással és 200 fokos sütõben sütöm 20-30 percig, amíg aranybarna nem lesz. A formában hagyom kihûlni. Bon appétit!



Folytats a blogon ... lagrandeepicerie.blogspot.com/2010/04...

sponsored links

Keres?s