Foltos rakott kuglóf
sponsored links
Ausztriából származik ez a kuglóf recept, melyben három különbözõ töltelék váltakozik: diós, túrós és szilvalekváros. Ettõl lesz olyan különlegeses finom.
A korongok szegélyét körbekenjük 1 kk. vízzel elkevert tojássárgájával. A fedetlen félkorongot a töltelék tetejére hajtjuk, a széleket gondosan lenyomkodjuk, hogy ki ne nyíljanak.
HOZZÁVALÓK:
A kelt tésztához:
300 gr liszt
20 gr élesztõ
1/2 dl langyos tej
50 gr cukor
15 gr vaníliás cukor
2 tojás
1 cl rum
1/2 citrom reszelt héja
75 gr felaprózott vaj
A diótöltelékhez:
125 gr cukor
15 babapiskótamorzsa
75 gr darált dió
1/2 citrom reszelt héja
A túrótöltelékhez:
15 gr vaj
40 gr cukor
1 tojássárgája
125 gr túró
20 gr étkezési keményítõ
1 cl rum
A szilvalekváros töltelékhez:
100 gr szilvalekvár
ELKÉSZÍTÉS:
A kelt tésztához a lisztet egy tálba szitáljuk, a közepébe mélyedést készítünk. Beletördeljük az élesztõt, hozzáadunk egy pici cukrot, és elkeverjük a langyos tejjel. A kovász tetejét meghintjük egy kevés liszttel. Konyharuhával letakarjuk, és meleg helyen kelni hagyjuk. Amint a kovász teteje hólyagos, töredezett lesz, hozzáadjuk a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a tojásokat, a rumot és a citromhéjat, összedolgozzuk. Beletesszük a vajat, erõteljesen kidagasztjuk. Ismét letakarjuk, és térfogatának háromszorosára kelesztjük.
A recept 4 literes kuglófformát ír, az enyém 3 literes volt csak, de bõven elég volt. A formát kivajazzuk, meghintjük liszttel, a felesleget kirázzuk belõle. A cukrot 1/2 dl vízzel sziruppá fõzzük, hozzáadjuk a piskótamorzsát, a diót és a citromhéjat, összeforrósítjuk, majd hagyjuk kihûlni. A túrótöltelékhez egy tálban habosra keverjük a vajat a cukorral, majd a tojássárgájával.
Hozzáadjuk a túrót, az étkezési keményítõt és a rumot, az egészet jól összekeverjük. Lisztezett deszkán a tésztát átgyúrjuk. 24 darab, kb. 30 gr-os kis gombócokat formázunk belõle:
A nyújtófával kerekre nyújtuk õket és arányosan elosztva megtöltjük a dió-, túró- és a szilvalekvár-töltelékkel úgy, hogy a töltelék csak az egyik felüket fedje, a másik felük és a szegélyük maradjon szabadon:
A korongok szegélyét körbekenjük 1 kk. vízzel elkevert tojássárgájával. A fedetlen félkorongot a töltelék tetejére hajtjuk, a széleket gondosan lenyomkodjuk, hogy ki ne nyíljanak.
A tésztatáskákat váltakozó sorrendben a formába fektetjük. A mintegy félig telt formát letakarjuk, és meleg helyen kb. fél óráig kelesztjük. A sütõt elõmelegítjük 220 fokra és 10 percig sütjük. Ezután visszakapcsolunk 180 fokra, és további 55 percig sütjük. Ha a teteje nagyon pirulna, alufóliával lazán letakarjuk. A kihûlt kuglófot megszórjuk porcukorral.
A recept megtalálható Christian Teubner: A világ 100 legjobb receptje: Sütemények címû könyvében.