Fokhagymás, ropogósra sült oldalas - kicsit másképp

2014-01-17

sponsored links





Nem most készült ez az ínycsiklandó finomság, mostanában a tavaszi karcsúsítás jegyében étkezünk. Hiszen tavasz van. J

Egyébiránt nem ?veszélyes? fogás, mindössze annyi zsiradék marad az oldalasban, mely segít hasznosítani a zsírban oldódó vitaminokat, úgyhogy nem beszélnék senkit le róla, hogy akár holnap nekiálljon. Már, ha beszerez egy éppen csak vékony csíkban zsíros oldalas darabot. Ez közel sem oly egyszerû, hiszen az a tapasztalatom, hogy a vastag, zsíros oldalas a nyerõ a vásárlók és így a hentesek körében is. De ki lehet fogni.

Nem e miatt a fogás miatt szereztem be a fent említett oldalast, hanem mert karajcsont társaságában akartam húslevest fõzni belõle. Ettem már oldalasból fõtt húslevest és mondhatom, hogy nem sokkal marad el a kapirgálós tyúkból készült levestõl. Nálam stabilan a második helyen van.

Most a második fejezettel indítok, ugyanis nagyjából hagyományosan (némi plusz fûszerezéssel) megfõztem az oldalast a levesben. Pihentetés után leszûrtem, az oldalas darabokat kiszedtem, egy jó adagot még frissen, melegen megettem, majd a maradék fõtt oldalast további hasznosításra félre tettem, azaz hagytam kihûlni.

Nálam igazából nincs maradék, hiszen mindent igyekszem még frissében hasznosítani. Elõre tudtam, hogy úgy 1 kg levesben fõtt oldalassal kell majd valamit kezdenem, hogy még ereje teljében hasznosíthassam. Mondhatom, hogy ezer százalékig sikerült. Bevallom, hogy az óta több alkalommal is elkészítettem és mindannyiszor csak tarol, és tarol és tarol.
Nem bonyolult az eljárás.

A levesben fõtt tyúkot is mindig megsütöm, hiszen rajtam kívül más nem nagyon eszi a fõtt húst a családban. Értékes, tanyasi, kapirgálósból fõzöm, ami nem tréfadolog. Minden morzsája kincset ér irtózatosan finom. Azok, akik a levesben fõtt és utána sütött húsra húzzák a szájukat, azok vagy nem tudják jól elkészíteni, vagy nem ettek még ilyet. Úgyhogy ajánlom figyelmükbe.

Visszatérve az oldalashoz, hagytam kihûlni és leszáradni a darabolt, fõtt oldalast, majd frissen õrölt Himalája sóval, színes borssal, köménnyel fûszereztem. Nem kell spórolni a sóval, lehet jó ízes.
1 kg oldalashoz lehet számítani 5-6 nagy gerezd fokhagymát, amit fokhagymaprésen átnyomtam. Megsóztam és hagytam, hogy krémes állagúvá váljon. Alaposan megkentem vele az oldalas darabokat és hagytam egy-két órán át állni, majd mangalicazsírral kikent tepsire rendeztem.

200 C fokra elõmelegített sütõbe toltam és pirosra, ropogósra sütöttem. Az utolsó 5-10 percben grill-forró levegõ programra váltottam, hogy még ropogósabb legyen, még több zsiradék kisüljön belõle.Néhányszor meglocsoltam a zsírjával.

Krumplipürével, káposztasalátával, friss, kovászos kenyérrel tálalva a legfinomabb csemege. Ízletes, ropogós, omlós.

Érdemes frissen, melegen elfogyasztani!





Folytats a blogon ... nemvagyokmesterszakacs.blogspot.com/2...

sponsored links

Keres?s