Focaccia

2020-09-14

sponsored links


Tudj?tok, mi a karrier-?lmom? Na ugye, hogy nem? M?g ?n sem tudom, mi leszek, ha "nagy leszek", de egyet bizton tudok. 

?vod?skor? lehettem, amikor el?sz?r azt a c?lt t?ztem ki, hogy ?n nagymama szeretn?k lenni. Tov?bbra is tartom a t?tet, m?g annak minden kih?v?s?val is, hogy k?zben az any?s szerep is a megugrand? akad?lyok k?z?tt lehet. Van k?t remek fiam, eg?sz t?rhet?en f?z?k, sz?val hajr? csajok! Cirka 10-20 ?v m?lva, addig meg lesz id?m kital?lni, hogyan emelhetn?m tov?bb a t?tet: olasz nagymama szeretn?k lenni...

Mindehhez az els? l?pcs?fok pipa. Id?n ny?ron az ?sszes borozgat?s, grillparti, csak ?gy kaj?k szt?rja a focaccia volt, hol kov?sszal, hol klasszikusan ?leszt?vel. Miut?n v?gre mindenkinek el?rhet? a klasszik ?leszt?, ezt az egyszer?bb verzi?t osztom most meg.

A recept val?ban pofonegyszer?, a felt?t a minimalist?t?l (s?) az extr?n tartalmasig (gyakorlatilag b?rmi) vari?lhat?, egy?tek ?s vegy?tek!


Hozz?val?k:

500 g liszt (a legjobb a 00-?s vagy pizzaliszt, ennek hi?ny?ban mezei simaliszt is mehet)

325 g langyos v?z

25 g olivaolaj

7 g s?

7 g cukor (mehet a barna is, szintetikus szerek most nem j?tszanak, agaveszirup vagy m?z viszont igen)

1 csomag (7g) por?leszt? 


A fentieket egy t?lba m?rem ?s k?zzel vagy g?ppel addig dagasztom, m?g elv?lik a t?szta az ed?ny fal?t?l. K?zepesen l?gy t?szt?t kapok, ezt meleg helyen 1-1,5 ?r?t kelesztem.

Ezt?n a s?t?t el?meleg?tem 250 fokra.

Veszek egy g?ztepsit, v?konyan kiolajozom, majd olajos k?zzel a t?szt?t elegengetem a tepsiben. Itt a legfontosabb az ?gynevezett "zongor?z?s" k?ztart?s, kez?nket laz?n tartva ujjainkat belem?lyesztve a t?szt?ba alak?tjuk ki a v?gs? form?t. Ett?l lesz rusztikus, hepehup?s a t?szta fel?lete.

A tepsiben tov?bbi 25-30 percig kelesztjuk a t?szt?t, majd durva szem? s?val ?s rozmaringgal hintj?k, ?s mehet be a s?t?be.

A s?t?si id? nagyj?b?l 10 perc, akkor lesz t?k?letes, ha nagyon halv?ny barn?s sz?nt kezd ?lteni a t?szta.

Hedonist?k ?s szuper kreat?vak igaz?n szabadj?ra engedhetik fant?zi?jukat, mindenf?le hagyma, z?lds?g mehet r?, de ak?r sonka, kolb?sz is -csak akkor m?r nem teljesen focaccia jelleg? lesz a dolog, hanem egy vastagabb pizz?ra kezd hajazni. Nem baj persze, kinek a pap, kinek a papn? :)

A d?sz?t?snek csak a fant?zia szab hat?rt, az ?n kiskonyh?mban ezek a kreat?vabb verzi?k sz?lettek az elm?lt h?napok sor?n- de bevallom, legn?pszer?bb minden esetben a purit?n verzi? volt (durva szem? s? plusz rozmaring).


Fokhagym?s-z?ldf?szeres tejf?llel ?nmag?ban, vagy grillh?sokhoz k?retk?nt is nagyon j?l m?k?dik.

B?nusz javaslat: uzsonn?s dobozba is megfelel? t?lt?anyag, ha ?pp kifogyott a megszokott p?k?ru, ?s akad n?mi marad?k a focaccia-vacsib?l.


Folytats a blogon ... konyha-sziget.blogspot.com/2020/09/fo...

sponsored links

Keres?s