Fetás párnácskák - Τυροπιτακια κουρου
sponsored links
Ezeket a sajtos pitéket mindenhol árulják. Van az apró két falatnyi változata és van a nagyobb normál méretû (mint Magyarországon egy ízeslevél). Lehet enni reggelire, vagy csak úgy ha éppen a fõétkezések között megkíván valamit az ember. A κουρου szónak sajnos nem tudom a magyar megfelelõjét, a szó egyébként annak a tészának a neve amibõl a pite készül. Sós omlós tésztaféleség. Nekem az egyik kedvencem ez a pite.
Hozzávalók:
150 gramm joghurt (1 kis doboz)
a joghurt dobozát megtelítõ mennyiségû olívaolaj
37,5 dkg liszt
1,5 teáskanál sütõpor
1 mokkáskanál só
töltelék:
20 dkg feta sajt
2-3 ek joghurt
1 tojás a kenéshez
Az olívaolajat a joghurttal elkeverem, sózom és beleszórom a lisztet. Összegyúrom. Egy elég jól kezelhetõ tésztát kell kapnunk. Lehet, hogy nem lehet szép simára kidolgozni, nekem sem sikerült. Lehet ha nem kézzel, hanem géppel gyúrtam volna akkor szép sima lett volna a tészta. A fetát villával összetöröm és elkeverem a joghurttal.
Kinyújtom, szép vékonyra 2-3 mm-esre. Nagy pogácsaszaggatóval, nagy pohárral, vagy mint én, speciális pitekészítõvel (ilyennel) kiszaggatom, mindegyikre teszek a töltelékbõl és összehajtom õket a pitekészítõvel, hogy félhold formát kapjak. A széleit jól összenyomkodom, most már tudom villával kellett volna, hogy ne nyíljon ki. Megkenem a felvert tojással és 180 fokra elõmelegített sütõben addig sütöm amíg szépen meg nem pirul. Kb. 20-25 perc.
A fenti adagból lett 13 db 6,5 cm átmérõjû és 13 db 8,5 cm átmérõjû köröm amit megtöltöttem.
Mûanyag ravioli vagy mûanyag derelye készítõként árulják a szerkezetet amivel én csináltam.
Mûanyag ravioli vagy mûanyag derelye készítõként árulják a szerkezetet amivel én csináltam.