Ferment?lt uborka

2022-08-20

sponsored links

 

Csincsill?n?l tett l?togat?somkor l?ttam n?la ?vegben ferment?l?dni k?l?nb?z? z?lds?geket, de besz?lgetni r?la nem volt id?, tulajdonk?ppen semmit nem tudtunk rendesen megbesz?lni, olyan sok lemarad?sunk van. ?s akkor, mintha kifigyelt?k volna a gondolataimat, szembej?tt a Telexen ez a cikk a ferment?l?sr?l, ?s m?g kaptam is kicsi ubikat tes?mt?l a boltb?l, ?gyhogy m?r nem volt semmi akad?lya a k?s?rletnek ?s annak, hogy megmutassam ezt a gy?ny?r?, szerintem 100 ?ves ?vegemet.

A k?pen l?v? uborka m?g nincs teljesen k?sz, l?tszik, hogy n?hol m?g el?g hars?ny z?ld a sz?ne, de 3-4 nap alatt elk?sz?lt am?gy ebben a melegben. Annyi id?m se volt, hogy felt?ltsem a g?pet, amivel fot?zni szoktam, ?s csin?ljak r?la naponta egy portr?t.


Hozz?val?k a cikkben 1 db 1 literes ?veghez:

  • ? kg kov?szolni val? uborka
  • ? liter v?z
  • 1 ev?kan?l s? (15-20 gramm) --> vagy kevesebb!***
  • vir?gos kapor, meggyfalev?l, fokhagyma, ak?rmi
N?lam 1,2 kg uborka volt, 1 liter v?z (ez kev?s volt, p?tolni kellett m?g 1-2 deci forralt v?zzel), vir?gos kapor ?s fokhagyma. Csod?lkoztam, hogy f?l liter v?zhez kell egy ev?kan?l s?t tenni, mert a kov?szos uborka receptem szerint 1 liter v?zhez kell ennyi s?. Mindegy, kipr?b?ltam, ?s finom lett, nem ehetetlen?l s?s. ***Mint ut?bb kider?lt a kommentj?b?l, Csincsilla 2%-os s?oldatot szokott haszn?lni, ?s n?ha neki m?g az is s?s. Sz?val akkor m?gis legyen 1 liter v?zhez 1 ev?kan?l s?.

A vizet felforraljuk a s?val, ?s hagyjuk teljesen kih?lni. Az ubork?kat megmossuk, v?geit lev?gjuk, (az eredeti recept szerint h?st?vel, n?lam k?ssel) megszurk?ljuk. Az ?veg alj?ra a kapor fel?t tessz?k, az ubork?kat ?ll?tva rakosgatjuk, k?z? sz?runk 2-3 gerezd fokhagym?t. A tetej?re ism?t kapor ker?l, ?s fel?ntj?k a kih?lt s?oldattal. Valamilyen eszk?zzel a ubork?kat a v?z alatt tartjuk, ?n egy kicsike ?veggel nyomtam le ?ket. L?gmentesen lez?rjuk (na ez a 100 ?ves ?veg nem l?gmentesen z?r sajnos, pedig olyan sz?p), ?s egyenletesen meleg helyre tessz?k. Nem kell neki t?z? nap, csak meleg. Naponta egyszer kinyitjuk, hogy a keletkez? g?zok t?vozhassanak, majd visszaz?rjuk, Egy t?ny?rt kell al?tenni, mert kiforrhat a l?.

Nekem nagyon ?zlett, majdnem olyan ?ze van, mint a kov?szos ubinak, gondolom a kapor ?s a fokhagyma miatt, de valahogy m?gis m?s egy kicsit. A lev?t se kell ki?nteni, fel lehet haszn?lni f?zel?kek, levesek savany?t?s?ra, de lehet mag?ban is inni. Mindet kipr?b?ltam, ?s t?nyleg j?.

Legut?bb saslikp?lcik?kkal nyomtam le az ubork?kat, szerintem t?k j? ?tlet:


Ferment?lni lehet b?rmilyen z?lds?get, m?g ?ll?t?lag paradicsomot is. Majd lesz pr?ba azzal is. Egy m?sik cikk szerint sz?nsavas ?d?t?ket is lehet k?sz?teni ferment?l?ssal. Na ehhez m?g gy?jt?m a b?tors?got.

Ferment?l?shoz egy cikk: itt, ?s a FerMentor blog: itt.

Napi cukinak Amy Lufival, a legjobb bar?tn?j?vel:


?s egy olyan napk?zist?rssal, aki nem a legjobb barija:


?n is Lufit v?lasztan?m!

Folytats a blogon ... csincsilla.blogspot.com/2022/08/ferme...

sponsored links

Keres?s