Ferment?lt mung?babcs?ra
sponsored links
2 ?vegnyi Mung?bab cs?ra
1 te?skan?l s?V?z amennyyi ellepi, kb 1.5 liter
2 db ?jhagyma
Egy darab gy?mb?r, megh?mozva ?s 2 r?szre v?gva
A ferment?l?shoz sz?ks?ges eszk?z?ket tiszt?tsd meg ?s hagyd teljesen megsz?radni. A bef?ttes ?veget ki is f?zheted, vagy mikr?ban is steriliz?lhatod (mindig nedvesen tedd az ?veget a k?sz?l?kbe!). Nem kell azonban t?lz?sokba esni a fert?tlen?t?ssel: ha az alapvet? konyhahigi?niai szab?lyokat betartod, minden rendben lesz.
Forrald fel a vizet, majd amikor szobah?m?rs?klet?re h?lt, minden liter?hez adj 1 csapott ev?kan?l (kb. 20 g) s?t. A legt?bb z?lds?ghez el?g ez, vagyis a 2 t?megsz?zal?kos t?m?nys?g? s?oldat, ?m az ?desebb, magasabb kem?ny?t?tartalm? z?lds?gek, illetve bizonyos receptek eset?ben enn?l t?m?nyebb, ak?r 5%-os oldatot is haszn?lhatunk.
Mosd meg, ha kell h?mozd meg, majd v?gd vagy gyaluld v?konyabb szeletekre, karik?kra vagy has?bokra a ferment?lni k?v?nt alapanyagokat. Nem ?rdemes nagyon apr?ra darabolni vagy reszelni egyik z?lds?get sem, mivel ?gy a tejsavbakt?riumok sokkal nagyobb fel?leten f?rnek hozz? a t?pl?l?kukhoz, ?s a savany?s?gunk k?nnyen t?l?rhet, id? el?tt megpuhulhat.
2 db ?jhagyma
Egy darab gy?mb?r, megh?mozva ?s 2 r?szre v?gva
A ferment?l?shoz sz?ks?ges eszk?z?ket tiszt?tsd meg ?s hagyd teljesen megsz?radni. A bef?ttes ?veget ki is f?zheted, vagy mikr?ban is steriliz?lhatod (mindig nedvesen tedd az ?veget a k?sz?l?kbe!). Nem kell azonban t?lz?sokba esni a fert?tlen?t?ssel: ha az alapvet? konyhahigi?niai szab?lyokat betartod, minden rendben lesz.
Forrald fel a vizet, majd amikor szobah?m?rs?klet?re h?lt, minden liter?hez adj 1 csapott ev?kan?l (kb. 20 g) s?t. A legt?bb z?lds?ghez el?g ez, vagyis a 2 t?megsz?zal?kos t?m?nys?g? s?oldat, ?m az ?desebb, magasabb kem?ny?t?tartalm? z?lds?gek, illetve bizonyos receptek eset?ben enn?l t?m?nyebb, ak?r 5%-os oldatot is haszn?lhatunk.
Mosd meg, ha kell h?mozd meg, majd v?gd vagy gyaluld v?konyabb szeletekre, karik?kra vagy has?bokra a ferment?lni k?v?nt alapanyagokat. Nem ?rdemes nagyon apr?ra darabolni vagy reszelni egyik z?lds?get sem, mivel ?gy a tejsavbakt?riumok sokkal nagyobb fel?leten f?rnek hozz? a t?pl?l?kukhoz, ?s a savany?s?gunk k?nnyen t?l?rhet, id? el?tt megpuhulhat.
A feldarabolt z?lds?geket tedd laz?n a bef?ttes ?vegbe!
Csak annyi z?lds?get tegy?l egy ?vegbe, hogy a tartalom leszor?t?val egy?tt se ?rjen feljebb az ?veg nyak?n?l/v?ll?n?l.
A f?szerez?sre is ez a megfelel? pillanat: sz?rj mindent az ?veg alj?ra, esetleg felv?ltva r?tegezd a f?szereket a z?lds?gekkel, de ak?r azel?tt is ?sszekeverheted a hozz?val?kat, hogy az ?vegbe t?mk?dn?d a mat?ri?t.
?ntsd r? a s?s fel?nt?levet a z?lds?gre ?gy, hogy az ?veged teteje alatt 1-1,5 cm-n?l t?bb ?res hely ne maradjon!
Nagyon fontos, hogy ne maradjon nagy l?gr?s a z?lds?gek/l? ?s a tet? k?z?tt! A leveg?vel ?rintkez? r?szeken ugyanis el?szeretettel telepedik meg mindenf?le nemk?v?natos kol?nia, t?bbek k?z?tt pen?sz - ?s akkor az eg?sz eddigi f?radoz?sunk hi?baval? volt.
Z?rd le az ?veget ?s tedd egy t?lc?n/t?lban k?zvetlen napf?nyt?l v?dett, 20-22 ?C-os helyre!
A f?szerez?sre is ez a megfelel? pillanat: sz?rj mindent az ?veg alj?ra, esetleg felv?ltva r?tegezd a f?szereket a z?lds?gekkel, de ak?r azel?tt is ?sszekeverheted a hozz?val?kat, hogy az ?vegbe t?mk?dn?d a mat?ri?t.
?ntsd r? a s?s fel?nt?levet a z?lds?gre ?gy, hogy az ?veged teteje alatt 1-1,5 cm-n?l t?bb ?res hely ne maradjon!
Nagyon fontos, hogy ne maradjon nagy l?gr?s a z?lds?gek/l? ?s a tet? k?z?tt! A leveg?vel ?rintkez? r?szeken ugyanis el?szeretettel telepedik meg mindenf?le nemk?v?natos kol?nia, t?bbek k?z?tt pen?sz - ?s akkor az eg?sz eddigi f?radoz?sunk hi?baval? volt.
Z?rd le az ?veget ?s tedd egy t?lc?n/t?lban k?zvetlen napf?nyt?l v?dett, 20-22 ?C-os helyre!