Ferment?lt k?poszta csipkebogy?val ?s galagony?val. H?zi savany?tott k?poszta.
sponsored links
"?szi ?jjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruh?ja.
Z?g a t?ske,
sz?l szalad ide-oda,
reszket a galagonya
mag?ban.
Hogyha a Hold r?
f?tylat ereszt:
l?nny? v?lik,
s?rni kezd.
?szi ?jjel
izzik a galagonya
izzik a galagonya
ruh?ja."
We?res S?ndor: A galagonya
Galagonya a kert?nkben |
Sz?nesedik a hat?r, messzir?l "izzik" nem csak a galagonya,
hanem a csipkebogy? ruh?ja is.
Szedtem egy-egy mar?kkal a term?sekb?l,
hogy az ?ppen k?sz?l? k?poszt?hoz adjam.
A savany? k?poszt?t f?szerekt?l ?s egy?b hozz?val?kt?l f?ggetlen?l,
mindig ugyan?gy k?sz?tem.
Ez?rt k?rem, hogy olvasd el az itt le?rtakat:
Most a l?nyegi k?l?nbs?gekre t?rek ki, illetve ?sszefoglalom.
Fontos!
- M?g a csipkebogy? szinte mindenki sz?m?ra fogyaszthat? csemege,
addig a galagony?t nem mindenki fogyaszthatja.
Kismam?k, gyerekek nem.
A sz?v ?s ?rrendszeri probl?m?val k?zd?k pedig k?rdezz?k meg az orvosukat.
(Sz?v ?s ?rrendszerre hat? gy?gyn?v?ny.)
Aki eheti az se vigye t?lz?sba, egyszerre n?h?ny szem csak.
- A csipkebogy? alapos el?k?sz?t?st ig?nyel (l?sd k?s?bb),
a galagony?t pedig 7 nap m?lva kiszedtem a k?poszta k?z?l,
tekintettel, hogy a magj?t benne hagytam.
- Csak biztos n?v?nyismerettel ?llj neki gy?jt?getni!
Amikor gy?jt?get?nk k?r?ltekint?en tegy?k:
vigy?zzunk a n?v?nyekre, amir?l szed?nk ?s a k?rnyezet?re!
K?rem, csak a hi?nyz? term?s jel?lje az ott j?rtunkat.
?r?mmel, bels? harm?ni?ban szedegess?nk.
Csak annyit vegy?nk el, amire felt?tlen?l sz?ks?g?nk van,
maradjon m?snak ?s f?leg az ?llatoknak.
Ferment?lt k?poszta
csipkebogy?val ?s galagony?val.
Hozz?val?k
1 kg szeletelt fejes k?poszta
20 db galagonya
1 nagy mar?k tiszt?tott felezett csipkebogy?
10 db szegf?bors
22 g s?
1) A galagony?t ?s a csipkebogy?t megtiszt?tottam.
A csipkebogy? odafigyel?st ig?nyel.
Fontos, hogy az aszmagterm?st, azaz a magokat, f?leg a "sz?r?csk?ket"
teljesen elt?vol?tsuk. Aki ?rz?kenyebb b?r?, az vegyen gumikeszty?t.
A csipkebogy?t feleztem, a magokat kipattintottam a z?lds?gtiszt?t? hegy?vel,
majd t?bbsz?r ?tmostam.
2) A k?poszt?t leszeleteltem.
Hozz?adtam a szegf?borsot ?s a term?seket.
R?sz?rtam a s?t. ?sszekevertem.
R?sz?rtam a s?t. ?sszekevertem.
3) Ekkor k?t m?dszer k?z?l v?laszthatunk:
vagy a alaposan megnyomkodjuk, megmassz?rozzuk a k?poszt?t,
vagy 12 ?r?n ?t ?llni hagyjuk, mik?zben t?bbsz?r megkeverj?k.
4) A levet eresztett k?poszt?t tiszt?ra mosott, kiforr?zott ?vegbe belet?mk?dtem.
A legjobb ha az ?kl?nket haszn?ljuk.
Teljesen l?gmentes legyen!
A k?poszta tetej?t a f?lbev?gott torzs?val fedtem.
Ne felejtsd, hogy a k?poszt?nak mindig l?vel fedettnek kell lenni!
Amennyiben nem el?g a l?, akkor eg?sz?tsd ki s?s v?zzel.
2 dl v?z 1 te?skan?l s?.
5) Az ?vegre csavartam a tet?t, majd t?lba ?ll?tottam.
F?nyt?l v?dett helyre tettem, szobah?m?rs?kleten.
6) Naponta laz?tsuk meg a tet?t, sz?ks?g est?n nyomkodjuk le a k?poszt?t.
Az ?r?si id? 10-14 nap.
Ezt k?vet?en t?roljuk h?t?ben vagy h?v?s kamr?ban (pinc?ben).
L?sd az eml?tett bejegyz?st!
M?r megk?stoltuk,
a galagonya finom puha (kiszedtem ?s k?z?sen elfogyasztottuk),
a csipkebogy? m?g roppan?s, mindkett? savanyk?s.
Szeretetrehangoltan:
*
Csipkebogy? ?s galagonya a kert?nkben :)