Feketeerdõ torta
sponsored links
Ezt a receptet az új könyvemben is közzétettük. Azért másolom most ide, mert szerintem ez az egyik legjobb dolog, ami egy nyûgös õszi hétvégén történhet... készítsétek el, kíváncsian várom, hogy sikerült!
Hozzávalók:
8 dl tejszín
1 kg cseresznye
15 dkg cukor
2 dkg vaníliás pudingpor
2 dkg vaníliás cukor
1 dkg zselatin
1 dl cseresznyepálinka
csokoládéforgács a díszítéshez
A piskótához:
6 tojás
15 dkg kristálycukor
12,5 dkg liszt
6 dkg darált mogyoró
3 dkg olvasztott vaj
4 dkg kakaópor
1 csipet só
1 kk vaníliaeszencia
Ez a klasszikus a csokoládé és a cseresznye kettõsének köszönheti óriási népszerûségét. Nemcsak cseresznyeszezonban készíthetjük el: jól sikerül fagyasztott vagy befõtt cseresznyébõl is, ilyenkor kicsit kevesebb is elég a gyümölcsbõl, mert intenzívebb az íze.
A cseresznyét megmossuk, kimagozzuk, és 12 szemet félreteszünk a díszítéshez. A tojásokat kettéválasztjuk, majd a sárgáját a cukorral habosra, fehéredésig keverjük. Hozzáadjuk a lisztet, a darált mogyorót és a vaníliát, majd összekeverjük. A tojásfehérjébõl egy csipet sóval kemény habot verünk, és óvatosan a tésztához keverjük, végül beleszitáljuk a kakaót és belecsurgatjuk a vajat. Ezt is óvatos, de gyors mozdulatokkal a tésztába dolgozzuk. A tésztát egy kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük, és 180 fokra elõmelegített sütõben 30 perc alatt megsütjük. A formában hagyjuk kihûlni, majd 3 egyforma részre vágjuk. A cseresznyét egy lábasba tesszük, és lassan megpároljuk. A pudingport 2 deci vízzel simára keverjük, és állandó keverés közben a forró cseresznyére öntjük. Két percig fõzzük, majd lehúzzuk a tûzrõl, és hagyjuk kihûlni. A jó elõre behûtött tejszínbõl kemény habot verünk, a felénél hozzáadva a kristály- és a vaníliás cukrot. Közben a zselatint beáztatjuk fél deci vízbe, és mikor a hab elkészült, felmelegítjük, hogy feloldódjon. Habverõvel állandóan keverve a zselatint belecsurgatjuk a tejszínbe, és hûtõbe tesszük néhány órára. Ezután összeállítjuk a tortát ? ennek elsõ lépéseként félretesszük a tejszín egyharmadát. Az elsõ piskótalapot meglocsoljuk a pálinka harmadával, elkenjük rajta a cseresznye felét, majd a maradék tejszín felét. Erre jön a középsõ tortalap, a pálinka második harmada, a cseresznye és maradék tejszín. Befedjük az utolsó lappal, meglocsoljuk a maradék pálinkával, finoman összenyomjuk az egészet, majd a torta tetejét és oldalát megkenjük a félretett tejszínnel. Egy órára a hûtõbe tesszük, hogy a tejszín megdermedjen, majd a torta szélét és tetejét megszórjuk csokoládéforgáccsal. A félretett cseresznyeszemekkel díszítjük.