Fekete ribizlis csokoládés pite (tart)
sponsored links
Különleges torta, születésnapra.
Megterveztem, megcsináltam, fotóztam,
majd másnap egy jól átgondolt mozdulattal -néhány kivételével- töröltem a fotókat.
Persze áttöltés elõtt.
Hm. van ilyen.
Abból kellett gazdálkodni ami maradt ?
Fekete ribizlis csokoládés pite
tészta
250 g liszt
150 g puha vaj
csipet só
30 g cukor
1 db tojás
feketeribizli réteg
300 g fekete ribizli
2 ek étkezési keményítõ
50 g nádcukor
csokoládé réteg
200 g 72 % kakaótart. étcsokoládé
130 g habtejszín
20 g vaj
csipetnyi só
1) A puha vajat a tojással, cukorral, sóval habosra kevertem,
majd a lisztet hozzáadva összeállítottam a tésztát.
Folpack fóliába csomagolva betettem a hûtõbe (legalább 30 perc).
Ezt követõen vékonyra nyújtottam, kibéleltem vele egy 26 cm x 3 cm-es piteformát,
úgy hogy pereme is legyen. A tészta alját alaposan megszurkáltam.
180 fokos elõmelegített sütõben (légkeverés) 15-20 perc alatt készre sütöttem.
Félretettem, kihûtöttem.
(Elõre, elõzõ nap is elkészíthetõ, csak arra figyeljünk,
hogy megõrizze a minõségét, ne száradjon ki, ne puhuljon be.)
2) A fekete ribizlit tisztítás után a cukorral összeforraltam,
hozzákevertem a keményítõt, kihûtöttem.
A kihûlt tésztakorongra halmoztam.
3) Ganache
A habtejszínt felmelegítettem,
(csak annyira legyen meleg, hogy a csokoládé elolvadjon benne)
a apróra tördelt csokoládét beleöntöttem és hagytam hogy megolvadjon.
Ez kb. 3 perc.
Kézi habverõvel krémesre kevertem, belekevertem a csipetnyi sót és a vajat.
Azon nyomban a fekete ribizlis rétegre öntöttem.
Az egész süteményt kihûtöttem.