Fejtettbab leves pórével

2014-01-18

sponsored links


Télen azon jár az eszem, hogy  mikor lesz már nyár. Nyárikonyha? Hogyan varázsoljak friss ízeket a tányérba? Nyárikonyha! Télen. A fejtett bab nyáron egy igazi szezonális csemege, általában rövid ideig kapható. Nem tudtam, hogy fagyasztva is kapható, és ennek igazán egy oka van, hogy kizárólag január és március között nézegetem a saját illetve a kereskedelmi láncok fagyasztóit. Aki olvassa a blogot, azt is tudhatja rólam, hogy egy gyermekkori trauma miatt nem imádom a babot, de higyjétek el, próbálkozom. Ez a leves átugrotta az akadályokat, próbáljátok ki!

Fejtett bab nyáron
Francia bableves sonkával

Zöldfûszerek használata kötelezõ. A bab irtó unalmas ezek nélkül.


Fejtettbab leves póréhagymával


Elõkészítési idõ:      20 perc
Fõzési idõ :                30 perc
Mennyiség:              4-6  adag  


Hozzávalók :

  • 1 csomag fejtett bab (450g)
  • 1 nagy póréhagyma (150g)
  • zellerszár
  • 2-3  gerezd fokhagyma
  • kb. 1,5 l zöldség alaplé



Fûszerek:

2 babérlevél
2 levél zsálya
kakukkfû
50 g vaj
cukor




Elkészítés


1.    A fejtett babot ? télen fagyasztottat ? sótlan vízben felrakom fõzni.

2.   A póréhagymát és a zellerszárat vajon a fûszerekkel kb. 10 perc alatt puhára pirítom, majd hozzáadom a leszûrt, fõtt fejtett babot és felöntöm az alaplével.

3.   Kb. újabb 10-15 percig fõzöm a levest. Egy részét ízlés szerint pürésítheted.

4.   Aki nagy tejföl rajongó, adhat hozzá, de nem szükséges.


Megjegyzés: Ez egy laktató, de nem nehéz leves. Jófajta ciabatta ivagy baguette illik hozzá. Vaj és tejföl nélkül vegán.



Ajánlott bor : száraz fehér vagy rosé bor illik hozzá.

Folytats a blogon ... nyarikonyha.blogspot.com/2014/01/fejt...

sponsored links

Keres?s