Fejtettbab leves pórével
sponsored links
Télen azon jár az eszem, hogy mikor lesz már nyár. Nyárikonyha? Hogyan varázsoljak friss ízeket a tányérba? Nyárikonyha! Télen. A fejtett bab nyáron egy igazi szezonális csemege, általában rövid ideig kapható. Nem tudtam, hogy fagyasztva is kapható, és ennek igazán egy oka van, hogy kizárólag január és március között nézegetem a saját illetve a kereskedelmi láncok fagyasztóit. Aki olvassa a blogot, azt is tudhatja rólam, hogy egy gyermekkori trauma miatt nem imádom a babot, de higyjétek el, próbálkozom. Ez a leves átugrotta az akadályokat, próbáljátok ki!
Fejtett bab nyáron
Francia bableves sonkával
Fejtett bab nyáron
Francia bableves sonkával
Zöldfûszerek használata kötelezõ. A bab irtó unalmas ezek nélkül.
Elõkészítési idõ: 20 perc
Fõzési idõ : 30 perc
Mennyiség: 4-6 adag
Hozzávalók :
- 1 csomag fejtett bab (450g)
- 1 nagy póréhagyma (150g)
- zellerszár
- 2-3 gerezd fokhagyma
- kb. 1,5 l zöldség alaplé
Fûszerek:
2 babérlevél
2 levél zsálya
kakukkfû
50 g vaj
cukor
Elkészítés
1. A fejtett babot ? télen fagyasztottat ? sótlan vízben felrakom fõzni.
2. A póréhagymát és a zellerszárat vajon a fûszerekkel kb. 10 perc alatt puhára pirítom, majd hozzáadom a leszûrt, fõtt fejtett babot és felöntöm az alaplével.
3. Kb. újabb 10-15 percig fõzöm a levest. Egy részét ízlés szerint pürésítheted.
4. Aki nagy tejföl rajongó, adhat hozzá, de nem szükséges.
Megjegyzés: Ez egy laktató, de nem nehéz leves. Jófajta ciabatta ivagy baguette illik hozzá. Vaj és tejföl nélkül vegán.
Ajánlott bor : száraz fehér vagy rosé bor illik hozzá.