Fejedelmi Teadélután

2010-05-16

sponsored links


Múlt heti elmaradásomat pótolva minden készen áll a híres Viktória Piskótához (Victoria Sponge Cake). Ennek az egyszerû süteménynek a története egészen a 19. századig nyúlik vissza, amikor Anna, Bedford hercegnõje (egyben Viktória királynõ udvarhölgye) megteremtette a teadélutánok rituáléját. A fukar déli étkezések után éhesen maradt udvarhölgy elõször a szolgáival csempésztetett be szobájába egy kis kenyérfélét és teát, majd az európai teázási szokásokat adoptálva délutáni (5 órai) ún. kiegészítõ étkezésékre invitálta meg barátnõit. A menü fõleg aprósüteményekbõl, vajaskenyérbõl, szendvicsekbõl, cukorkákból és persze teából állt. Ezen kifinomult teadélutánok más körökben is igen népszerûvé váltak. Maga Viktória királynõ is hamar rabja lett az új divatnak, a piskóta közé kent lekvár és tejszínhab pedig személyes kedvence lett.


A tepsik és alapanyagok beszerezve, kezdõdjön a móka!


Viktória Piskóta


Hozzávalók:

200 gramm vaj

200 gramm kristálycukor

1 teáskanál vanília esszencia

4 tojás

200 gramm liszt


A töltelékhez: eper vagy málnalekvár, frissen vert tejszínhab.


A vajat, cukrot és vanília esszenciát egy nagyobb tálban krémesre keverem (a vajat picit megolvaszthatom, ha túl kemény lenne). A tojásokat egyenként lassan a masszába keverem, végül a lisztet is hozzáadom és kézi mixerrel egységes masszává dolgozom. A tésztát 2 darab egyenként kb. 20 cm átmérõjû piskótasütõ tepsiben osztom el (melyeket elõzõleg kivajazok), elõmelegített sütõben 180 fokon kb. 20-30 perc alatt aranybarnára sütöm. A kész piskótákat, 5 percig hûlni hagyom, majd kiemelem a tepsikbõl és ha már teljesen kihûltek eperlekvárt és frissen felvert tejszínhabot kenek közéjük. A 21. századi teadélutánokon is méltón megállja helyét a piskóták királynõje, jó étvágyat hozzá!

Folytats a blogon ... dublinfelettazeg.blogspot.com/2010/05...

sponsored links

Keres?s