Fehércsokis-szedres sajttorta
sponsored links
Számos gasztroblogon láttam mostanában bogyós gyümölcsökkel variált süteményeket, tortákat. Én most egy sütés nélküli sajttortát készítettem, amelyet szederrel dobtam fel. A különlegessége, hogy fehércsokoládéval ízesített, illetve egy zseléréteg választja ketté a krémet. Jól sikerült, mindenkinek nagyon ízlett, de nem a "pikk-pakk összedobom" fajtából való.
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)
A kekszalaphoz
Hozzávalók (26 cm-es tortaformához)
A kekszalaphoz
- 215 g keksz (1 csomag Gyõri Zabfalatok)
- 100 g vaj
- 500 g mascarpone
- 250 g szeder
- 200 g fehércsokoládé
- 2-3 ek méz
- 250 g habtejszín
- 6-6 g zselatin
- 0,25 + 0,25 dl víz
- 250 g szeder
- 50 g méz
- 13 g zselatin
- 2,5 + 0,5 dl víz
- 0,5 dl rozé
- 300 g tejszín
- 1,5 ek porcukor
- A kekszalapot készítem el elõször, amihez a kekszet aprítógépben morzsásítom. A vajat közben megolvasztom, a kekszmorzsához öntöm és alaposan elkeverem a kettõt.
- A tortaforma aljába vágok egy köralakú sütõpapírt, majd erre egyengetem a masszát. A tortaforma oldalát sütõpapírcsíkkal bélelem ki. Hûtõbe rakom, amíg elkészítem a tölteléket.
- A töltelékhez a szobahõmérsékletû mascarponét habosra kavarom a kézi mixerrel, majd hozzákeverem az olvasztott fehércsokit és a leturmixolt szedret. Ízlés szerint adhatunk még hozzá egy kis mézet, illetve a kemény habbá vert tejszínt is hozzáforgatom.
- Ennél a pontnál a krém felét átszedem egy tálba, és a hûtõben tartom, amíg szükség nincs rá.
- Kb. negyed dl vizet kis lángon melegíteni kezdek, rögtön hozzáadok 6 g zselatinport, és addig melegítem kevergetve, amíg teljesen fel nem oldódik. Ekkor hozzákeverek a krémbõl 2-3 evõkanálnyit, majd az egészet alaposan elkeverem a krémben, és a kekszalapra öntöm.
- A mélyhûtõbe rakom kb. fél órára, a lényeg, hogy teljesen megszilárduljon, és csak azután öntöm rá a zselét.
- A zselé úgy készül, hogy a szedret egy kisebb lábasba helyezem, meglocsolom a mézzel, ráöntöm a rosét, és pár percig nagy lángon melegítem, amíg a bor alkoholtartalma el nem párolog.
- Ekkor jöhet hozzá 2,5 dl víz, amivel kis lángon rotyogtatom a szedret 15 percig. Hagyom hûlni, végül turmixgépben pürésítem, majd átszûröm az egészet, hogy a magoktól megszabaduljak. A zselatint a fent már leírt módon 0,5 dl vízzel elkészítem.
- Mielõtt ráöntöm a krémre a zselét, berakom a mélyhûtõbe 10 percre, hogy ne legyen olyan híg (vigyázni kell, nehogy túlságosan megszilárduljon, csak sûrûsödnie kell).
- Ezután ismét mehet a félig kész torta a mélyhûtõbe, míg a zselés réteg teljesen meg nem szilárdul (ez nálam 20 percig tartott).
- Ha ez kész, rá lehet önteni a krém másik felét, amiben elõtte elvegyítjük ugyanúgy a zselatin másik felét.
- Ismét mélyhûtõzök fél óráig, majd a porcukorral kemény habbá vert tejszínt kenem a torta tetejére.
- Egy órán át a hûtõben pihentetem, a tálalás elõtt pedig szederrel díszítem.