Fehércsokis parfétorta ribizlivel

2010-06-14

sponsored links


A látszat csal: ez nem valami könnyed túrótorta. Ez kérem alattomosan lágy, krémes, tízezer kalóriás fehércsokis fagyitorta, némi gyümölccsel és kevés narancsos piskótával lazítva. Eredetileg nem parfénak terveztem, de a hétvégi kánikulának és a 300 km-es országtúrának köszönhetõen jobbnak láttam fagyasztott állapotban szállítani a célállomásra. Tálalás elõtt szûk fél órával vettem ki a fagyasztóból, és a torta állaga ebben a félfagyott állapotban annyira jó volt, hogy úgy döntöttem, parféként dokumentálom az utókornak.

Külön jó hír, hogy ha valami, hát ez egyértelmûen a for dummies sorozat tagja. A babapiskótának hála nem kell sütni, 20 perc alatt, egy nyaraló konyhájában is összedobható, az egyetlen nehézséget esetemben csupán az elektromos habverõ hiánya jelentette. Megoldás: kézi habverõ és sok habfixáló (színtiszta keményítõ). Üröm az örömben: gyorsan elõkészíthetõ, de számoljunk legalább fél, de inkább 1 egész napot mire ideális állapotában kínálható.
Megjegyzés: ha lett volna lime-om, tuti beletettem volna, mert 1) általános lime-lázban égek és 2)köztudott, hogy fehércsoki és lime igazán jó barátok.
Szolgálati közlemény: a háttérben látható rebarbarás epres torta sógorasszony mûve, receptet C&V oldalán találta, csodás darab, szívbõl ajánlom mindenkinek.


Fehércsokis-ribizlis parfétorta

Hozzávalók:
1 doboz babapiskóta (Manner)
kb 1-1,5 deci 100% narancslé
4-5 ek porcukor
1 csomag (400g) fagyasztott ribizli, vagy 0,5 kg egyéb friss gyümölcs (pl. aprított eper vagy málna!)
300g fehércsoki
25g vaj
400ml habtejszín
2-3 csomag habfixáló (opcionálisan)

Elkészítés:
  • Egy tortaforma alját babpiskótával szorosan kibélelem (nem biztos, hogy mindre szükség lesz), majd a piskótadarabokat egy kanál segítségével narancslével óvatosan megöntözöm (cél, hogy a piskóta ne ázzon el teljesen, de minden darabra jusson bõven).
  • A csokit egy hõálló tálba beletördelem, vajat hozzáadom, és gõz fölött felolvasztom (nyaralóban a mikróba tettem, 3 percre, közepes fokozat, 1,5 perc után megkeverve), hûlni hagyom.
  • Tejszínhabot 2-3 ek. porcukorral (és a habfix segítségével) felverem.
  • A már picit kihûlt, de még folyékony csokis masszát óvatosan a tejszínnel összekeverem.
  • A gyümölcs felét a piskótára egyenletesen elrendezem, porcukorral ízlés szerint megszórom, majd erre öntöm rá a csokis/tejszínes krémet.
  • A gyümölcs másik felét a krém tetején rendezem el.
  • Mélyhûtõbe teszem, minimum fél nap, de inkább 24 óra ?érés? javasolt.
  • Tálalás elõtt kb fél-1 órával szobahõmérsékleten hagyom felengedni (attól függ, mennyire fagyisnak vagy krémesnek szeretném tálalni).


Folytats a blogon ... feedproxy.google.com/~r/Gourmandula/~...

sponsored links

Keres?s