Fehér csokoládés-mascarponekrémes meggytorta.
sponsored links
A krémes, gyümölcsös tortákhoz szívesen sütök egyszerû piskóta tésztát akár tortaformában, vagy éppen egy gáztepsin, majd a vékonyabb tésztát egyszerûen csak tortaforma méretûre vágom. Így történt ez ennél a tortánál is, melyet egy fehér csokoládés-mascarponekrémmel, és elõzõleg lecukrozott meggyel töltöttem meg. A kissé savanykás meggy pedig nagyon jól illik a habos krémhez, és a torta olyan finom, hogy egy szelet biztosan nem lesz elég belõle. (legalábbis nálunk nagy sikere volt :) )
Tészta hozzávalói 24 cm-es tortaformához:
12,5 dkg liszt
12,5 dkg porcukor
1 cs vaníliás cukor
3 db tojás (nagy)
1/2 cs sütõpor
2 ek forró víz
A porcukrot és a vaníliás cukrot tegyük bele a keverõtálba, majd adjuk hozzá az egész tojásokat, és pár perc alatt, robotgéppel keverjük jó habosra.
Amikor már jó habos, állandó keverés mellett, csorgassuk hozzá a forró vizet, majd keverjük még 1-2 percig.
A lisztet keverjük össze a sütõporral, szitáljuk hozzá a cukros-tojásos habhoz, majd fakanállal, óvatosan keverjük, forgassuk össze.A tortaformát béleljük ki sütõpapírral (v. zsírozzuk és lisztezzük ki) majd egyenletesen öntsük bele a masszát.
Helyezzük be elõmelegített sütõbe, majd közepes hõmérsékleten süssük kb. 25 percig, tûpróbáig. (Sütés közben ne nyissuk ki a sütõ ajtaját, mert különben a piskóta összeesik)
A sütõbõl kivéve a formában hagyjuk hûlni, majd a sütõpapírral együtt helyezzük rácsra, és hûtsük ki teljesen.
Fehér csokoládés mascarponekrém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
10 dkg fehér csokoládé (Milka)
15 dkg porcukor
2 cs vaníliás cukor
10 gramm porzselatin + 0,5 dl víz
3 dl Hulala (v. habtejszín)
A csokoládét gõzfürdõ fölött olvasszuk fel, majd vegyük le és hûtsük vissza.
A mascarponéhoz adjuk hozzá a porcukrot és a vaníliás cukrot, majd keverjük simára.
Ezután adjuk hozzá a felolvasztott, és visszahûtött csokoládét, majd szintén keverjük simára.
A vizet melegítsük forráspontig, majd vegyük le a tûzrõl, adjuk hozzá a porzselatint, és addig keverjük míg teljesen feloldódik, és éppen csak langyos lesz.
Ezután adjuk hozzá a csokis-mascarponés keverékhez, és alaposan keverjük össze.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük fel kemény habbá, majd fakanállal, apránként, óvatosan hogy a hab ne nagyon törjön, keverjük a csokis-mascarponekrémhez.
Meggyes rész hozzávalói:
1 kg kimagozott, lecukrozott meggy
1 cs piros tortazselé
A meggyet magozzuk ki, ízlés szerint cukrozzuk le, hagyjuk pár órát állni, majd alaposan csepegtessük le. (Érdemes elõzõ nap lecukrozni)
A teljesen kihûlt tésztát vágjuk el két egyforma lappá, majd az egyik tésztalapot tegyük vissza a sütõpapírral kibélelt tortaformába.
Ezután kanalazzuk rá a csokis-mascarponekrém felét, rakjuk ki ízlés szerint a lecsepegtetett meggyel, majd helyezzük rá a másik tortalapot. (tenyérrel óvatosan nyomkodjuk le)
Ezután kenjük rá a maradék krémet, rakjuk ki a tetejét a maradék meggyel, és tegyük be a hûtõbe pár órára, hogy a krém teljesen megdermedjen és az ízek jól összeérjenek.
A piros tortazselét készítsük el a tasakon lévõ leírás szerint, majd vegyük ki a tortát a hûtõbõl, öntsük le az elkészült zselével, majd tegyük vissza a hûtõbe kb. 30 percre, hogy a zselé teljesen megdermedjen.
Tálalás elõtt vegyük ki a tortát a hûtõbõl, ízlés szerint szeleteljük fel, majd úgy kínáljuk.