Farsangi fánk ? habkönnyû, foszlós, szalagos
sponsored links
Hazudós vagyok, mert azt mondtam néhány napja, hogy idén nem sütök fánkot a farsangi idõszakban. Megszántam a családot és sütöttem. Olyannyira elkapott a hév, hogy egy új receptet raktam össze.
A Kisfiam nem gyõzte dicsérni, míg a fánkokat tömte a szájába egyiket a másik után. J
Éppen csak megkóstoltam, hiszen még egy pár napig szénhidrátmentes diétán vagyok, nos, valóban nagyszerûre sikeredett ez a fánk recept.
Hozzávalók 16 darabhoz:
42 dkg langyos, átszitált liszt + valamennyi a szóráshoz és a deszkára
2 dkg szobahõmérsékletû élesztõ
2 dl langyos tej
3 tanyasi tojássárgája (ettõl méz sárga a tészta)
5 dkg langyos, olvasztott vaj
10 dkg porcukor
1 evõkanál vaníliás porcukor (vagy 2 csomag vaníliás cukor, bolti)
1 evõkanál baracklekvár
1 evõkanál barackpálinka
1 evõkanál olaj a dagasztáshoz
Megtanultam, hogy a jó fánk tésztához minden hozzávalónak langyosnak, szobahõmérsékletûnek kell lennie, mert lényege, hogy ez a kissé ragacsos tészta megfelelõen megkeljen. Ha jól megkel a tészta, akkor a fánk sütés közben úgy megnõ, mint egy nyíló rózsa és ettõl lesz habkönnyû.
A tejben egy teáskanál porcukorral megfuttattam az élesztõt. Összeállítottam a tésztát az összes hozzávalóból majd lapáttal felvakartam a dagasztó tálról a tésztát. Alá is liszteztem és meg is szórtam valamennyivel, nem kell túlzásba esni, de annyi szükséges, hogy 10 perc múlva rendesen meg tudjuk dagasztani, ne ragadjon. 10 perc múlva meglocsoltam egy kis olajjal és addig dagasztottam, amíg bársonyos, engedelmes, fényes tésztát kaptam. Valahogyan érzi azt az ember, amikor kezd gyakorlottá válni, hogy mikor elég a dagasztásból.
Lefedve, langyosra melegített sütõben 1 órán át kelesztettem. Szépen meg is kelt. Alaposan lisztezett deszkára borítottam, a tészta felszínét is megszórtam, olyan 2,5-3 cm magasra gyengéden kinyújtottam, majd 8 cm átmérõjû szaggatóval kiszaggattam.
Lisztezett deszkán hagytam kelni még 40 percen át ruhával letakarva, majd közepesen forró mogyoróolajban egyik oldalán kb. 1 percig fedõ alatt, majd megfordítva kicsit kevesebb, mint 1 percig fedõ nélkül sütöttem. Persze ez serpenyõ és hõfokfüggõ, úgyhogy egy lapáttal nyugodtan alá lehet nézni, hogy megfelelõen megsüljön, de ne égjen meg.
Papírtörlõre szedtem õket és még langyosan feltálaltam ebédre, desszert gyanánt, majd az ötórai tea méltó kísérõjévé is vált! J