Farsangi fánk
sponsored links
Avagy miért érdemes valódi rumot tenni a fánkunk tésztájába?
Farsangi szalagos fánk! |
Meg kell valljam, fánkot a mostani próbálkozások elõtt még életemben nem sütöttem, de gondoltam épp itt az ideje ezt is megtanulni, hiszen annyira nem lehet nagy ördöngösség a dolog! JAnnak idején a tesóm rengeteg fánkot sütött, így nagyjából emlékeztem a dolgok mikéntjére, bár a nézni a fánksütést, vagy csinálni azt mégis két különbözõ dolog.
Éppen ezért alaposan áttanulmányoztam a fánkokról fellelhetõ összes irományt, míg végül Andi konyhája oldalán kötöttem ki. Annak idején, mikor elkezdtem elmélyedni a sütés-fõzés remekeiben, szinte mindig Lajos Marit, vagy Andi receptjeit olvastam, így biztos voltam benne, Andi tanácsait meg kell fogadni. JNála olvastam ugyanis, hogy egy kevés rum a fánk tésztájában meggátolja azt, hogy túl olajosak maradjanak a fánkjaink, amit persze ki is próbáltam és tényleg igaz. Sülés közben a rum elpárolog, amit erõsen lehet is érezni, hiszen a sütés alatt olyan végig érzésem volt, mintha egy kocsmában ücsörögnék? J
A fánksütés másik titka talán az olaj hõmérséklete, amit a harmadik sütésre sikerült jól beállítanom. A fánkokat egy mélyebb lábosban érdemes sütni, de nem túl forró olajban, vagyis csupán közepes lángon! (Nálam ez a 6 fokozatú gázon 3-as fokot jelentett.) Ebben az esetben a fánkok egy-egy oldala valóban 2-2 perc alatt megsül és a tészta nem marad belül nyers egyáltalán!
Frissen sült fánkok... |
Hozzávalók: (15 db nagyobb fánkhoz.)
40 dkg liszt
5 dkg porcukor
5 dkg vaj
4 tojássárgája
1,6 - 2 dl tej + 3 dkg élesztõ + 2 tk cukor
1 csipet só
0,4 dl rum (!)
A tészta:
A kézmeleg tejben felfuttatom az élesztõt egy kevés cukorral. A lisztet, sót, porcukrot egy tálba szitálom, majd hozzáadom az olvasztott vajat, a rumot, a tojássárgákat és a tejben felfuttatott élesztõt, majd ezekbõl egy sima tésztát dagasztok. Az alaposan kidagasztott tésztát meleg helyen ? órát kelesztettem, amíg duplájára nem nõ.
A fánkok és a sütés:
A megkelt tésztát már nem gyúrtam át, csupán óvatosan kinyújtottam, majd kiszaggattam a fánkokat. Ehhez a mûvelethez egy vizespoharat használtam, mivel nincs nagy pogácsaszaggatóm. J A maradék tésztát begyúrjuk és ezt is kiszaggatjuk. A fánkok közepét benyomkodjuk, majd egy tálcán letakarva meleg helyen további 20 percet kelesztjük.
Végül felforrósítjuk az olajat, melyben kisütjük a fánkokat. A sütés során egy-oldal kb. 2 perc alatt sül barnára, az elsõ oldal sütésekor legyen fedõ a láboson! JArra is figyeljünk, hogy a fánkokat azzal az oldallal lefele tegyük az olajba, amelyik benyomtuk középen, mert ha nem így járunk el, akkor a lyuk eltûnik, mivel a sütés közben a tészta jelentõsen megkel! A forró fánkokat szedjük szalvétára, majd ha meghûltek szórjuk meg porcukorral!
Így készültek... |
Vélemény a fánkbuliról:
A fánksütés egy nagy élmény volt, s bár az elsõ fánkjai még egészen barnák voltak, a végére belejöttem a dologba! A rövid sütési idõ ellenére minden fánkom remekül átsült és a tészta sem lett olajos egyáltalán, ami feltehetõleg a jelentõs mennyiségû rumnak volt köszönhetõ a tésztában, ami egyébként sütéskor tényleg elillant. JA Párom szerint a fánkok olyanok lettek, mintha csak ?nagymama sütötte volna? õket, így most hétvégén ismét fánksütés lesz a program.
Az olajjal kapcsolatban még egy jó tanács: akinek van digitális maghõmérõje és bizonytalan az olaj pontos sütési hõmérsékletében, nyugodtan mérjen egyet, kb. 160°C-ot kell mutatni a hõmérõnek, amikor sütésre kész az olaj!
Legyen szép napotok, ildiKOKKI
Fánkocskák.... |