FARSANGI FÁNK 2.
sponsored links
Fánk barack lekvárral |
A tészta összetétele más volt mint ahogyan én eddig csináltam. Az a recept sem rossz, de gondoltam, hogy kipróbálom ezt is.
Annyit változtattam rajta, hogy a 1/2 dl rum helyett 1ek. rumaromát tettem bele és hiányzik belõle az
1 narancs reszelt héja is.
Hozzávalók:
70 dkg liszt
10 dkg porcukor
1 tojás
3 tojássárgája
7 dkg vaj
3 dl langyos tej
1 ek. rumaroma
1 ek. vanília aroma
3-4 dkg élesztõ
saját készítésû sárgabarack lekvár
Elsõ alkalom volt, hogy az élesztõt nem a szokásos módon futtattam fel. Eddig mindig egy külön pohárban csináltam, de most másként volt.
Akkor kezdjünk bele.
A lisztet, a porcukrot beletettem a keverõtálba, rámorzsoltam az élesztõt és ráöntöttem a tejet.
Letakartam egy konyharuhával és 15 percig hagytam, hogy dolgozzon a lazítóanyag.
Amikor letelt az idõ és az élesztõ is szépen kidolgozta magát akkor beindítottam a gépet.
Közben beletettem a többi alapanyagot és hagytam, hogy a gép szép sima tésztát készítsen.
Kitettem a táblára és letakartam konyharuhával.
Egy óra elteltével nagyon szépre megkelt.
Közel 2 cm-esre nyújtottam, 7 cm-es átmérõjû pohárral kiszaggattam és most is kelesztettem több mint fél óra hosszát.
Egy nagy lábasba olajat öntöttem, közepes hõfokra melegítettem.
Sütés elõtt a fánk közepébe az ujjunkat belenyomjuk, és a lukkal lefelé tesszük bele az olajba.
1-2 percig fedõ alatt sütjük, vigyázzunk, mert nagyon hamar túl is tud sülni a külseje. És attól még a belseje nyers maradhat.
Ezért inkább lassabban süljön!
Papírtörlõre kiszedtem, hogy az olaj fel tudjon szívódni róla.
Farsangi fánk, itt még lekvár nélkül |
Ez a változat is nagyon finom volt. A tésztája szépen megkelt és gyönyörû szalagos lett belõle a fánk.
Jó étvágyat!