Falatnyi Sorrento
sponsored links
Mindig is rajongtam a citrom ?z??rt, illat??rt, a sorrent?i kiruccan?sunk ut?n azonban szinte szerelmes lettem az igazi nagybet?s CITROMBA, ami nemcsak olyan zamatos, hogy ?sszefut az ember sz?j?ban a ny?l, hanem Sorrentoban egyenesen az utc?kon terem, ?gy mint n?lunk mondjuk a t?lgyf?kon a makk. Mondjuk az meg nem is ?n lenn?k, ha nem csemp?sztem volna bel?le haza n?h?ny m?retes p?ld?nyt a h?tizs?komban. Egy?bk?nt sosem hittem volna, hogy ekkora k?l?nbs?g lehet citrom ?s citrom k?z?tt. M?r amikor a h?j?t reszeltem (naj? igaz?b?l m?r akkor mikor odakint el?sz?r beleszagoltam a h?j?ba) tudtam, hogy ez a keksz minden eddigin?l finomabb lesz ?s amikor kis?lt nem is kellett csal?dnom. M?g f?l ?ra m?lva is ?reztem a sz?mban a citrom er?teljes ?z?t. Sz?val azt javaslom mindenkinek, hogy ir?ny Sorrento (n?polyi desztin?ci?val), ott term?szetesen ingyen szerezz?tek be a legjobb alapanyagot ?s s?ss?tek meg bel?le ezt a var?zslatos kekszet.
Citromkr?mes keksz
Hozz?val?k:
a t?szt?hoz:
360 g finomliszt
180 g porcukor
160 g hideg vaj
1 csipet s?
2 kicsi toj?s
2 citrom reszelt h?ja
a kr?mhez:
100 g citroml?
3 db toj?s (150 g)
10 g kem?ny?t?
100 g cukor
porcukor a sz?r?shoz
El?sz?r a t?szt?t k?sz?tj?k el. A lisztet, a porcukrot ?s a s?t ?sszekeverj?k. Belekock?zzuk a vajat ?s morzs?sra keverj?k. A toj?sokat ?sszekeverj?k ?s belereszelj?k a citrom h?j?t, majd a vajas r?szhez adjuk. Egynem? t?szt?v? gy?rjuk, folpackba csomagoljuk, majd a h?t?be tessz?k h?lni.
K?zben elk?sz?tj?k a kr?met. A citromlevet, a toj?st ?s a kem?ny?t?t egy ed?nybe ?ntj?k, majd botmixerrel ?sszekeverj?k. Beletessz?k a cukrot ?s s?r?re f?zz?k. Folpackkal lefedj?k, hogy ne b?r?s?dj?n, majd f?lretessz?k h?lni.
A t?szt?t kivessz?k a h?t?b?l, 3 mm vastagra ny?jtjuk. A kr?met nyom?zs?kba tessz?k ?s 5 cm-k?nt kis halmot nyomunk a t?szta fel?re. A m?sik fel?b?l kis n?gyzeteket v?gunk ?s lefedj?k vele a kr?mes r?szt. J?l nyomkodjuk le a sz?leket, hogy ne ny?ljon ki s?l?s k?zben. Szaggat?val k?rbev?gjuk ?s a tepsire sorakoztatjuk.
180 C-os el?meleg?tett s?t?ben 12-15 perc alatt k?szre s?tj?k. Ha kih?lt, porcukorral megsz?rjuk.