Fahéjas csigabiga Stahl Judit módra
sponsored links
Kiscsaládom tegnap kimenõt kapott?vagy inkább fordítva? Mindenestre valami kényeztetõ sütivel akartam Õket hazavárni. Kakaós csigára gondoltam, mivel a tészta anélkül elkészül a kenyérsütõ gépben, hogy nagyon oda kellene rá figyelnem. De csak gondolat szintjén maradt a dolog, mivel az élesztõm beadta a derekát a penészgombáknak (szégyen ide vagy oda, de nagy ritkán akad a hûtõmben kósza, elfelejtett dolog, ami aztán már csak arra jó, hogy a kukában landoljon), zacskós élesztõbõl meg kifogytam. Ha a kelt tésztáról le is kellett mondanom, a csigákról nem akartam. Eszembe jutott, hogy Stahl Judit Gyors édességek c. könyvében van egy pikkpakk elkészíthetõ, élesztõmentes csigarecept: dán fahéjas tekercsek néven fut.
A tészta tényleg villámgyorsan összeállítható, és ha valakinek van kedve a tölteléket kedvére variálhatja: én a fahéj mellett el tudtam volna viselni benne egy kis darált diót, de NagyMazsola miatt ez szóba se jöhetett. Természetesen ez a tészta se lenne rosszban a kakaós-cukros töltelékkel, de kókuszos, túrós vagy akár mákos-lekváros változatot is el tudok képzelni. Határ a csillagos ég.
Praktikussági okokból (és készlethiányból) annyit változtattam, hogy nem kristálycukorral, hanem porcukorral kevertem össze a fahéjat, viszont fahéjból a biztonság kedvéért szórtam bele még egy kávés kanállal (2 helyett 3 került így bele), illetve a tetejére már nem tettem a tejszínbe barna cukrot (2 evõkanállal írta az eredeti recept), mert azt gondoltam, így is elég kalória lesz benne.
Hozzávalók:
40 dkg liszt
1 kk sütõpor
? kk szódabikarbóna
5 dkg cukor
15 dkg joghurt
1 ? dl tej
10 dkg porcukor
3 kk õrölt fahéj
4 ek tejszín
A tésztához a vajat folyósra olvasztottam és amíg a többi hozzávalót összemértem langyosra is hûlt. A lisztet, a sütõport, a szódabikarbónát és a cukrot egy tálba öntöttem és elvegyítettem. Majd hozzáadtam a joghurtot, a tejet és 3 ek híján a kihûlt olvasztott vajat. Összegyúrtam a tésztát (nagyon könnyen ment, gyorsan lehetett vele haladni). Lisztezett deszkán kb. 30x30 cm-es négyzetté nyújtottam.
A kihagyott 3 evõkanál vajjal megkentem a kinyújtott tésztát, megszórtam a fahéjas porcukor keverékkel (egy kanál hátával könnyen el lehet oszlatni egyenletesen a vajas tésztán a porcukrot) és szorosan feltekertem. A recept szerint ennyi tésztából 12 csiga jön ki, így elõször feleztem a tekercset, aztán a feleket is feleztem, végül a negyedeket harmadoltam. Ezzel a módszerrel viszonylag egyenletes méretû csigákat kaptam.
A csigákat nem túl szorosan egy sütõpapírral bélelt tepsibe rendeztem és 190 fokra elõmelegített légkeveréses sütõben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöttem.
A csigákat nem túl szorosan egy sütõpapírral bélelt tepsibe rendeztem és 190 fokra elõmelegített légkeveréses sütõben kb. 25-30 perc alatt aranybarnára sütöttem.
Kiscsaládom igen örült a meglepetés sütinek. Az adag kiválasztásánál annyit viszont mindenképpen vegyünk figyelembe (a család méretét és sütikapacitását is figyelembe véve), hogy ez a süti igazán frissen finom, másnaposan még ehetõ, de harmadnap- mivel annyira gyorsan elkészíthetõ - inkább süssünk egy új tepsivel.