Fagyi szelet kicsit másként

2010-11-04

sponsored links

Mondhatjuk, hogy hagyománnyá vált, hogy amikor elutazunk a rokonokhoz (anyu nõvéréékhez), én készülök valami krémes-habos süteménnyel vagy tortával, nagynénémé a fõzés, mamám pedig általában vajas pogit szokott sütni (nyámi :P). Október utolsó 7végéjén ismét voltunk látogatóban szüleimmel, és ezt a krémes sütit találtam ki, csak amikor kész lett, jöttem rá, hogy kísértetiesen hasonlít a fagyiszelethez. :) Eredetileg úgy terveztem, hogy sütök egy diós lapot, arra rá egy vaníliapudingos-tejszínes krémréteg, arra kávéba mártogatott babapiskóta, megint vaníliakrém, tejszínhabréteg, és a tetején a csokimáz! :D De azt hiszem, ez már túlságosan magas lett volna, így kihagytam inkább a babapiskótát :)

Éles, vízbe mártott késsel szépen szeletelhetõ

Mivel nagyon-nagyon elégedett voltam a deák-mézessel, így azt sütöttem meg a nagy alumíniumtepsiben. A krémnél pedig nosztalgiáztam, mert eszembe jutott, hogy jópár éve (kb. 6), amikor elkezdtem a netrõl tanulni sütögetni, volt egy kedvenc receptem, a hamis tiramisú torta (rengetegszer megsütöttem) - Krisztitõl a sütik-képpel fórumról -, és annak valami eszméletlen jó a krémje (vaníliapuding+tejszín), na, és annál volt ez a kávés-babapiskótás megoldás is. No, de megszületett egy finom és látványos süti, amit most prezentálok Nektek! :)


Fagyi szelet kicsit másként

Hozzávalók a tésztához: 5 tojás, 20 dkg cukor, 1-2 ek. víz, 10 dkg darált dió, 20 dkg liszt, 1/2 cs. sütõpor, 4 ek. méz, 1 kk. fahéj
180 fokra elõmelegítem a sütõt. A tojássárgákat, langyos mézet és a cukrot habosra keverem. A száraz hozzávalókat (liszt, s.por, fahéj) külön tálban összevegyítem, majd hozzáadom a tojásos masszához. A tojások fehérjét csipet sóval kemény habbá verem robotgéppel. Nagy, sütõpapírral bélelt tepsiben tûpróbáig sütöm.
Hozzávalók a krémhez: 2 csomag vaníliás puding, 7 dl tej, 6 ek. cukor, 1 cs. bourbon vaníliás cukor (vagy vaníliarúd kikapart belseje), 1/2 liter Hulala tejszín (fele)
Megfõzöm a pudingot, kihûtöm, felverem a tejszínt kevés porcukorral, majd hozzákeverem a pudinghoz a felét.
Tetejére: tejszín (másik fele), 1 tábla csoki, 2 ek. étolaj
Csokimázat készítek: felmelegítem mikróban a kockákra tört csokit, hozzákeverem az olajat, kicsit kevergetem, hogy hûljön (kézmeleg legyen). Majd kanalanként rámerem a süti tetejére, és óvatosan elkenem a kanál aljával.



Folytats a blogon ... beccaesasutik.blogspot.com/2010/11/fa...

sponsored links

Keres?s