F?st?lt lazac
sponsored links
Lassan v?get ?r a grillszezon, az?rt most h?tv?g?n m?g begy?jtottunk a t?lt?nyszm?kerbe, a j? id? miatt, ami persze elmaradt. A szok?sos bbq oldalason k?v?l lazacot is f?st?lt?nk, ami nagyon j?l siker?lt, ez?rt most gyorsan le is ?rom a receptj?t, hogy legk?zelebb k?zn?l legyen.
Fot? is k?sz?lt r?la, b?r addigra m?r bes?t?tedett, a l?nyeg az?rt l?tszik. A f?szerez?st nem vitt?k t?lz?sba, ?s pont j? volt ?gy, hogy tiszt?n ?rz?d?tt a lazac ?ze, nem is hi?nyzott r?la semmi. A v?g?n egy kis kakukkf?vet az?rt dobtunk r?, de m?r nem nagyon vette ?t az ?z?t, tal?n legk?zelebb m?g egy kis rozmaringgal pr?b?lkozni fogok.
Hozz?val?k:
Hozz?val?k:
1 kg lazac
juharszirup (vagy m?z egy kev?s almal?vel h?g?tva) a ken?shez
friss rozmaring vagy kakukkf?
- A nedves p?choz:
100 g barna cukor
juharszirup (vagy m?z egy kev?s almal?vel h?g?tva) a ken?shez
friss rozmaring vagy kakukkf?
- A nedves p?choz:
100 g barna cukor
50 g s?
5 dl hideg v?z
Elk?sz?t?s:
A halat a pikkelyekt?l megtiszt?tjuk.
Egy lazacszelet m?ret? t?lba vagy dobozba kim?rj?k a hideg vizet, majd feloldjuk benne a cukrot ?s a s?t. A lazacot beletessz?k, ?s legal?bb 4, de ink?bb 8 ?r?n kereszt?l, h?t?szekr?nyben, lefedve p?coljuk.
Ezut?n a lazacot sz?razra t?r?lj?k, ?s a h?t?be visszat?ve 2-4 ?r?n kereszt?l sz?radni hagyjuk, hogy a felsz?n?n f?nyes r?teg k?pz?dj?n.
A lazacszelet b?r?s r?sz?t beolajozzuk, az olajozott r?sz?vel f?st?l? r?cs?ra fektetj?k. Az els? ?r?ban alacsony, 140-150 F (60-65 C) fok h?m?rs?kleten f?st?lj?k, hogy megel?zz?k a lazac fel?let?n kialakul? feh?rje (albumin) kicsap?d?sok kialakul?s?t.
5 dl hideg v?z
Elk?sz?t?s:
A halat a pikkelyekt?l megtiszt?tjuk.
Egy lazacszelet m?ret? t?lba vagy dobozba kim?rj?k a hideg vizet, majd feloldjuk benne a cukrot ?s a s?t. A lazacot beletessz?k, ?s legal?bb 4, de ink?bb 8 ?r?n kereszt?l, h?t?szekr?nyben, lefedve p?coljuk.
Ezut?n a lazacot sz?razra t?r?lj?k, ?s a h?t?be visszat?ve 2-4 ?r?n kereszt?l sz?radni hagyjuk, hogy a felsz?n?n f?nyes r?teg k?pz?dj?n.
A lazacszelet b?r?s r?sz?t beolajozzuk, az olajozott r?sz?vel f?st?l? r?cs?ra fektetj?k. Az els? ?r?ban alacsony, 140-150 F (60-65 C) fok h?m?rs?kleten f?st?lj?k, hogy megel?zz?k a lazac fel?let?n kialakul? feh?rje (albumin) kicsap?d?sok kialakul?s?t.
Egy ?ra eltelt?vel juharsziruppal bekenj?k, ?s magasabb, kb. 175 F (80 C) fokig emelked? h?fokon s?tj?k, f?l ?r?nk?nt ?jra megkenj?k.
A lazac akkor k?sz?l el, ha a k?zepe el?ri 140-150 F (60-65 C) fokot, ehhez kb. 3 ?ra sz?ks?ges.
Ha nagyobb adagot f?st?l?nk, h?t?ben kb. 10 napig, v?kuumf?li?zva pedig 3 h?ten kereszt?l is t?rolhatjuk.
A lazac akkor k?sz?l el, ha a k?zepe el?ri 140-150 F (60-65 C) fokot, ehhez kb. 3 ?ra sz?ks?ges.
Ha nagyobb adagot f?st?l?nk, h?t?ben kb. 10 napig, v?kuumf?li?zva pedig 3 h?ten kereszt?l is t?rolhatjuk.