Ez itt a mikrohullám
sponsored links
Ez itt a mikrohullám
Nagymamámnak sparheltja volt, anyukám gázom melegítette a vacsorát, de voltak olyanok is a faluban, akik már mini grillsütõvel menõztek a 90-es években. Arra nem emlékszem, mikor és hol láttam elõször mikrohullámú sütõt, de arra igen, már akkor is gyanús volt számomra, hogy a csudába képes olyan gyorsan megmelegíteni az ételt.
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/wordofmouth/2010/jun/14/microwave-ovens |
Az utóbbi napokban ráadásul terjed egy rémisztõ bejegyzés a Facebookon, ami arra figyelmeztet mindenkit, hogy ártalmas a felmikrózott étel. Örök kételkedõként utánaolvastam a témának. Mindenki mást ír persze, de annyit ki tudtam hámozni a sok tanulmányból, hogy tutit senki nem tud mondani, mindenesetre gyanús a mikróban felmelegített élelmiszer. Egyes források szerint olyan módon bontja meg az ételek szerkezetét, hogy attól aztán legyengül a szervezetünk ellenállóképessége. Volt egy kísérlet, amiben bebizonyították, hogy azoknál, akik mikrós kaját ettek, egy rövid idõre drasztikusan lecsökkent a fehérvérsejtek száma. Komolyan mondom, félelmetesebb ez az egész, mint egy másfél órás horrorfilm.
A lényeg az, hogy megfogadtam, ezek után nem csak kávésdoboztartónak használom majd a mikrómat, de le is takarom egy szép nagy terítõvel, hogy ne is lássam.
Az az étel, amit most ajánlok, nem mikrós kaja, és nélkülöz mindenféle káros anyagot, így bátran fogyaszthatjátok!
Lencserolád pezsgõmártással
2-3 deci pezsgõ
1 deci tejszín
kevés cukor
kevés vaj (ha lehet, házi)
1 csomag lencse
só, bors, babérlevél
fokhagyma
1 fej vöröshagyma
2 tojás
1 csomag rizsliszt
szezámmag
zsemlemorzsa
Elkészítése:
1. A lencsét elõzõ este beáztatjuk, majd másnap sóval, borssal, fokhagymával, egy egész vöröshagymával és babérlevéllel feltesszük fõni.
2. Amikor puhára fõtt, kevés rizsliszttel besûrítjük.
3. Miután teljesen kihûlt, beleütünk két tojást, teszünk hozzá kevés zsemlemorzsát, kicsi lisztet, hogy sütésnél jól összeálljon a massza.
4. A kis roládokat szezámmagba forgatjuk, majd olajban pár perc alatt ropogósra sütjük.
5. A szószhoz a vajból és a lisztbõl világos rántást készítünk.
6. Állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a tejszínt, illetve a pezsgõt. Kevés cukrot, csipetnyi sót és pici borsot teszünk bele, amíg be nem sûrûsödik. Ezzel tálaljuk a roládokat.