Expressz tejszínes-mogyorókrémes torta - Boldog születésnapot, kicsi Buborék!
sponsored links
Buborék 3 éves lett. Babából kisfiúvá ?érett?. Azt hittük, sosem tanul meg járni, mert folyton csak kúszni-mászni akart, erre most külön edzés utolérni õt. Azután attól tartottunk, sosem tanul meg beszélni, mert minden könyörgés ellenére csak gügyögni akart, most pedig megállás nélkül jár a szája mint a kacsa feneke. Igazi pasi lett. Imádja a motorokat minden mennyiségben és nagyságban, legújabb szerelmei pedig a kukásautók, markolók, daruk, betonkeverõk, úthengerek vagy bármilyen, számomra teljesen ismeretlen funkcionalitással bíró munkagép.
Ennek megfelelõen a szombati családi banzájon kapott is két óriásmarkolót és egy betonkeverõt, valamint számtalan egyéb miniatûr munkagépet, hókotrót, targoncát és (nõként) a bánat tudja még, milyen nevekre hallgató eszközöket. :) No meg persze tortát. Emeleteset. Marcipánmotorral a tetején. Ez csak természetes.
Az ünnepséget megelõzõ hét némileg zûrõsnek volt mondható. Már ha zûrösnek tekintjük azt, hogy hétfõtõl csütörtökig reggel 6-kor indultam otthonról és este fél 9-re estem haza, így kellett lezavarni a nagybevásárlást, az ajándékvételt és még pénteken a sütést is. Nem is csoda, ha egy rekordidõ alatt elkészíthetõ tortát ötlöttem ki, másra esélyem sem lett volna. Ez a torta maximum 1 óra alatt elkészíthetõ (a piskóta hûlési idejével és a díszítéssel együtt), könnyû, finom és nem csak a háromévesnek ízlett. ?Úristenebédutánratortakell?-esetekhez ideális. :)
Hozzávalók:
A tésztához (egy 22 cm-es és egy 15 cm-es tortaformához):
7 tojás
7 evõkanál cukor
7 evõkanál átszitált liszt
5 evõkanál olaj
1 csipet só
A krémhez:
7 dkg nádcukor porrá õrölve
10 dkg õrölt pörkölt mogyoró
1,5 - 2 evõkanál jó minõségû cukrozatlan kakaópor
7 dkg vaj
1 dl sûrített tej (nem a cukrozott tubusos, hanem az üveges folyós ? minél magasabb a zsírtartalma, annál jobb)
4 dl habtejszín
? tasak zselatin fix
A díszítéshez:
30 dkg jó minõségû étcsokoládé
1 evõkanál olaj
színes cukorkonfetti
Elkészítése:
A piskótához az egész tojásokat habosra verem a cukorral, kanalanként hozzáadom a sóval elkevert lisztet, végül szintén kanalanként lassan csorgatva az olajat. A masszát a két sütõpapíros formába öntöm, és 175 fokra elõmelegített sütõbe tolom. Kb. 25-30 perc alatt tökéletesre sül.
Míg a piskóta sül, elkészítem a krémet. Egy az egyben házi nutellát keverek pontosan a már itt leírtaknak megfelelõen. Ezután habbá verem a tejszínt, mikor félig kész, hozzáöntöm a zselatin fixet és úgy verem tovább, míg megfelelõ állagú nem lesz. Az elkészült tejszínhabba óvatosan beleforgatom a mogyorókrémet vigyázva, nehogy a hab összetörjön. Addig keverem, míg szép, levegõs, homogén krémet nem kapok (pár perc).
Ezután összeállítom az emeletes tortát. A kihûlt piskótákat kétfelé vágom, így összesen 2 nagy és 2 kisebb piskótalapom lesz. A 2 nagy és a 2 kicsi piskótalap közé kenem a krémet, majd az így született 2 tortát ?egyesítem?, a kis tortát a nagy tetejére teszem és díszítem.
A torta bevonásához az étcsokit felolvasztom, hozzákeverem az olajat, majd a masszát a torta tetejérõl indulva lecsorgatom. Még mielõtt a bevonat teljesen megszilárdul megszórom cukorkonfettivel, végül pár óra hûtés után rákerülhet a marcipánmotor is. :)