Eton mess deluxe

2010-07-18

sponsored links



Jó kis sznob címet sikerült adni ennek a bejegyzésnek, de valódi gasztroblogger nem lehet meg enélkül.
Az Eton mess Angliában jól ismert édesség, ami tulajdonképpen habbá vert tejszínbõl, eperbõl és összemorzsolt habcsókból áll.
Antikváriumban tettem szert egy szuper csokoládés könyvre - ráadásul potom áron (Joanna Farrow: Chocolate, Hamlyn kiadó), ami tele van jobbnál jobb receptekkel. Ebben találtam rá az Eton mess felturbózott változatára - van benne fehér csoki, tejszín, joghurt, habcsók, málna. Ha van otthon készen habcsókunk - az eredmény ismeretében melegen ajánlom, hogy mindig tartsunk otthon pár darabot - nagyon gyorsan elkészül és tényleg nagyon finom.
Az eredeti receptben 150 gr fehér csokoládé szerepel, de szerintem azzal túl édes lenne. Ha megtartjuk az eredeti arányokat, akkor 10 dkg csokihoz 1 dl tejszín kéne, én kicsit többet tettem bele, így folyósabb lett a végeredmény.

Hozzávalók:
1,5 dl tejszín
10 dkg fehér csokoládé
200 gr joghurt
300 gr málna
75 gr habcsók (nálam ez 15 db közepes méretûbõl jött össze)

Habcsók:
3 tojásfehérje
150 gr cukor
1 kk keményítõ
1 kk ecet (rizsecetet tettem bele)

Elkészítés:
1. A tejszínt kis lángon megmelegítjük, levesszük a tûzrõl és beletördeljük a csokoládét.
2. Kicsit állni hagyjuk, aztán összekeverjük és kihûtjük.
3. Habverõvel sûrûbbre verjük, beletesszük a joghurtot, belemorzsoljuk a habcsókokat és összekeverjük.
4. Óvatosan összekeverjük a málnával és behûtjük. De megehetjük egybõl is - kinek mekkora az önuralma.

Szerintem nagyon finom lehet ribizlivel, savanykás szederrel is.

Habcsók:
1. A sütõt elõmelegítjük 130 C fokra.
2. A fehérjékbõl félkemény habot verünk, aztán evõkanalanként hozzáadjuk a cukrot és tovább verjük. Amikor már fényes és kemény, hozzákeverjük a keményítõt és az ecetet.
3. Sütõpapírral borított tepsire evõkanállal adagoljunk kis csókokat és 45-50 percig szárítsuk õket. Ezek a habcsókok belül kicsit ragacsosak, de ettõl még finomabbak lesznek. Kihûlés után morzsolhatjuk is õket.

Folytats a blogon ... ludanyo.blogspot.com/2010/07/eton-mes...

sponsored links

Keres?s